mandag, 02 mai 2022 23:02

Uefa forlenger Russlands utestengelse – kastes ut av europacuper og mesterskap

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Russlands president Vladimir Putin tar på VM-pokalen etter finalen mellom Frankrike og Kroatia i Moskva i 2018. Her er han sammen med Fifa-president Gianni Infantino. Russlands president Vladimir Putin tar på VM-pokalen etter finalen mellom Frankrike og Kroatia i Moskva i 2018. Her er han sammen med Fifa-president Gianni Infantino. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Russland forblir i kulden og får ikke ta del i europeisk fotball på verken klubb- eller landslagsnivå. Neste sesongs Champions League går uten russiske lag.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) offentliggjorde vedtaket mandag kveld. Årsaken er den russiske krigføringen i Ukraina.

Russland får dermed ikke stille klubber i blant annet Champions League i 2022/23-sesongen. Vanligvis ville den nasjonens ligamester vært direktekvalifisert til gruppespillet.

«I dag har Uefa-styret tatt en rekke avgjørelser som gjelder kommende turneringer. De er blitt tatt for å sikre at de blir arrangert på en trygg og sikker måte for alle involverte», skriver Uefa i en uttalelse.

Utestengelsen er en fortsettelse av den som ble innført i slutten av februar for inneværende sesong. Da ble Spartak Moskva kastet ut europaligaen, og Russlands herrelandslag fikk ikke muligheten til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar.

EM og VM ryker

Uefa har bestemt seg for å erstatte Russland med Portugal i sommerens EM for kvinner i England. Portugiserne tapte for russerne i omspillet til mesterskapet. De går inn i gruppe C med Nederland, Sverige og Sveits.

I april fikk ikke de russiske fotballkvinnene spille to kvalifiseringskamper til neste års VM. Nå blir samtlige av deres resultater i mesterskapsjakten strøket, og gruppe E blir redusert til fem lag. Før invasjonen av Ukraina lå Russland på andreplass bak Danmark.

Uefas avgjørelse betyr at det danske kvinnelandslaget er så godt som klar for verdensmesterskapet i Australia og New Zealand.

Tvangsnedrykk

På herresiden blir Russland nektet å delta i nasjonsligaen. Der starter en ny sesong i juni, og det russiske laget blir automatisk plassert sist i gruppe 2 i B-divisjonen. Dermed er et nedrykk uunngåelig.

Også alle russiske resultater i kvalifiseringen til U21-EM for menn blir fjernet.

Russlands søknad om å få arrangere herre-EM i 2028 eller 2032 kommer ikke til å bli vurdert, opplyser Uefa. Forbundet peker på at russerne har satt seg selv på sidelinjen på grunn av handlingene til landets myndigheter.

NTB

Andre saker å lese

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

06-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

Som første eiendomsutvikler i kommunen og en av de første i Viken, har Tronrud Eiendom blitt Miljøfyrtårn-sertifisert, og tar med det et nytt steg i den grønne omstillingen.

Les mer i RingeriksAvisa

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

05-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

Politiet avfyrte natt til lørdag varselskudd etter melding om at en person gikk med et skytevåpen i Rygge. Det viste seg at mannen kun bar på en paraply.

Les mer i RingeriksAvisa

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

05-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

Statens vegvesen, Skanska og PNC er enige om sluttoppgjøret for ny E16 i Jevnaker og inn i Ringerike. Det betyr at Vegvesenet holder seg innenfor styringsramma på 3,18 milliarder kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa