lørdag, 30 april 2022 10:05

Artillerikanoner hentet fram fra lager og testet

Skrevet av
En M109 artillerivogn under en øvelse i Finnmark i 2015. En M109 artillerivogn under en øvelse i Finnmark i 2015. Foto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB

Forsvaret har hentet gammelt artilleri fra lageret og testet det. Ingen vil bekrefte at de kan bli sendt til Ukraina, men våpnene er iallfall klare til bruk.

Artilleriskytset av typen M109 er blitt hentet fram fra lageret og testet på Setermoen. Forsvaret bekrefter overfor Aftenposten at testingen var vellykket.

Det er stort hemmelighetskremmeri rundt hvilke våpen som eventuelt kan bli gitt til Ukraina i framtiden. Det er av sikkerhetsgrunner.

M109 er beltegående artillerikanoner med kaliber 155 ammunisjon. USA sender 184.000 artillerigranater med dette kaliberet til Ukraina.

– Testskytingen viser at materiellet fungerer godt. Alle som er testet, fungerer som de skal, sier talsperson Frank Sølvberg i Forsvaret.

Avisa Fremover , som først omtalte testskytingen, skriver at Norge har 55 slike kanoner på lager. Ifølge avisa er rundt 20 av dem nå testet.

Aftenposten skriver at artilleriskytset vil være det tyngste som så langt er gitt til Ukraina.

 

Andre saker å lese

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

06-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

Som første eiendomsutvikler i kommunen og en av de første i Viken, har Tronrud Eiendom blitt Miljøfyrtårn-sertifisert, og tar med det et nytt steg i den grønne omstillingen.

Les mer i RingeriksAvisa

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

05-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

Politiet avfyrte natt til lørdag varselskudd etter melding om at en person gikk med et skytevåpen i Rygge. Det viste seg at mannen kun bar på en paraply.

Les mer i RingeriksAvisa

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

05-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

Statens vegvesen, Skanska og PNC er enige om sluttoppgjøret for ny E16 i Jevnaker og inn i Ringerike. Det betyr at Vegvesenet holder seg innenfor styringsramma på 3,18 milliarder kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa