lørdag, 30 april 2022 09:15

588 ukrainske kjæledyr har «flyktet» til Norge  

Skrevet av
Ei jente på flyktningmottak i Polen tok med katten Bantik da familien flyktet fra Ukraina. De fleste kjæledyrene som kommer til Norge er katter eller hunder. Ei jente på flyktningmottak i Polen tok med katten Bantik da familien flyktet fra Ukraina. De fleste kjæledyrene som kommer til Norge er katter eller hunder. Foto: Lise Åserud / NTB

Til nå har 588 kjæledyr kommet til Norge sammen med ukrainske flyktninger. I noen av Mattilsynets avdelinger må veterinærene bruke all sin tid på dyrene.

– Det er per nå ikke mulig å si noe om kostnader for midlertidige karantenefasiliteter, transport og veterinærbehandling, men håndteringen av situasjonen krever betydelige ressurser, skriver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet i en epost til E24.

Mattilsynet har opprettet 51 karantenefasiliteter med til sammen 1.100 plasser for dyr fra Ukraina.

I utgangspunktet må dyr utenfor EU avlives dersom de ikke har papirene i orden, men Mattilsynet har gjort unntak og ingen ukrainske kjæledyr vil bli avlivet på grunn av manglende papirer eller vaksiner.

– Kostnaden for karantene, prøver og vaksiner for å oppfylle kravene dekkes av myndighetene, skriver fagdirektør Tronerud.

Noen av tilsynets lokalavdelinger bruker hele eller store deler av sin veterinærkapasitet på å håndtere dyrene fra Ukraina. Noen må også låne medarbeidere fra andre, sier han.

Andre saker å lese

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

06-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

Som første eiendomsutvikler i kommunen og en av de første i Viken, har Tronrud Eiendom blitt Miljøfyrtårn-sertifisert, og tar med det et nytt steg i den grønne omstillingen.

Les mer i RingeriksAvisa

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

05-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

Politiet avfyrte natt til lørdag varselskudd etter melding om at en person gikk med et skytevåpen i Rygge. Det viste seg at mannen kun bar på en paraply.

Les mer i RingeriksAvisa

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

05-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

Statens vegvesen, Skanska og PNC er enige om sluttoppgjøret for ny E16 i Jevnaker og inn i Ringerike. Det betyr at Vegvesenet holder seg innenfor styringsramma på 3,18 milliarder kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa