torsdag, 21 mai 2015 19:09

Partikler kolliderte ved rekordhøy hastighet ved CERN

Skrevet av

(NTB) I går kveld ble det satt ny rekord ved CERN da forskerne sendte protonkjerner mot hverandre og fikk dem til å kollidere med en energi på 13 teraelektronvolt (TeV).

Partikkelkollisjonene er en del av forberedelsene CERN nå gjennomfører for å gjøre den 27 kilometer lange partikkelakseleratoren (Large Hadron Collider) og magnetene klar til en ny runde med eksperimenter. CERN planlegger å starte eksperimentene for fullt i løpet av de neste par ukene. I øyeblikket er det den siste finjusteringen av magneter, detektorer og annet utstyr som skjer, ingen nye resultater eller data vil komme før etter testkollisjonene.

Gårsdagens test handlet om å bringe protonene opp til en energi på 13 TeV, og gradvis justere banene som protonstrålene sirkulerer i, slik at de kolliderte. Det er første gang protoner kolliderer ved så høye hastigheter.

Når energien øker, blir det enda vanskeligere for de to protonstrålene å møtes. Ved den gamle energien var presisjonsnivået som å skyte en knappenål fra hver sin side av Atlanterhavet og få dem til å frontkollidere halvveis. Ved høyere energier fokuseres strålene på et enda mindre område, og det er enda vanskeligere å få til en kollisjon.

Partikkelakseleratoren LHC har vært stengt i to år for oppgradering og vedlikehold. De første protonstrålene ble sendt gjennom den nyoppussede maskinen i april i år, etter at den planlagte oppstarten i mars ble forsinket fordi kablene til en av magnetene kortsluttet. Den 10. april ble det satt rekord ved CERN, da strålen nådde energier på 6,5 TeV, og testkollisjoner ved 900 gigaelektronvolt (GeV). Nå har altså CERN flyttet grensene på nytt med testkollisjoner på 13TeV – høyeste energi noensinne.

Sist redigert torsdag, 21 mai 2015 19:13

Andre saker å lese

Mann filmet kvinner på toalett på utested

04-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha snikfilmet en rekke kvinner som gikk på toalettet på et utested i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

03-12-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

31.899 personer har ennå ikke fornyet sitt store, plastlaminerte førerkort. Fra årsskiftet er ikke disse førerkortene gyldige lenger.

Les mer i RingeriksAvisa

Bensinstasjon ranet

03-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere gjerningspersoner ranet en Circle K-stasjon på Tunga i Trondheim natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa