fredag, 05 mars 2021 10:26

Ante fred og ingen fare - da kom narkohunden

Skrevet av
Ante fred og ingen fare - da kom narkohunden Dronefoto: Nitar AS/Frank Tverran

En av byens slitne karer sitter denne junidagen i fengselsparken for å vente på bussen hjem. Men freden og roen varer ikke lenge denne vakre sommerdagen.

For nedover gangveien kommer en politibetjent på patrulje. Og han er ikke alene. Med seg har han en hund med særdeles god nese for narkotiske stoffer. Når mannen på benken i tillegg ikke er noen fremmedkar for politiet, er politiet straks på "tå hev".

Hunden reagerer, mannen blir ransaket og politiet finner 1 gram hasj i skoen og en lommekniv i bukselommen. I sekken ved siden av benken, finner politiet en teleskopbatong, tilsvarende det som politiet bruker, bare i noe mindre størrelse. Kniven er en helt alminnelig lommekniv.

Dette skjedde i juni 2019. Senere, i mars 2020, bruker han narkotika og blir tatt for dette. Mannen skal den 24. februar 2021 dømmes for tre forhold:

1.
For å ha hatt en alminnelig lommekniv i lomma
2.
For å ha brukt og vært i beittelse av narotika
3.
For å ha hatt en batong i sekken

10.000 for å gå med lommekniv

Under rettssaken forteller aktor at det ved bæring av kniv isolert sett gis en bot på 10 000 kroner, for å inneha batong gis en bot i området 8 000 – 10 000 kroner, og at bruk og besittelse av narkotika tilsier en bot på 3000 kroner for hvert tilfelle. Samlet mener han at 18 000 kroner er en riktig bot sett hen til at forelegget ikke er vedtatt.

Ringerike tingrett mener at siden politiet har somlet så lenge med å få saken fram for retten og fordi tiltalte ikke har særlig god råd, må de slå av 3000 kroner. Derfor blir han dømt til å betale 15.000 i bot.

Lommekniven og batongen blir inndratt.

Går du med lommekniv?

Da bør du tenke deg nøye om. Det holder ikke å si at du har med en lommekniv fordi det er "kjekt å ha". Her er hva straffeloven sier om den saken:

§ 189. Ulovlig bevæpning på offentlig sted

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som på et offentlig sted forsettlig eller grovt uaktsomt har med

a)
skytevåpen,
b)
luft- og fjærvåpen,
c)
våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, eller
d)
skytevåpen som etter våpenloven 9. juni 1961 nr. 1 § 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart.

På samme måte straffes den som på et offentlig sted bærer kniv eller lignende skarpt redskap som er egnet til å påføre noen en kroppskrenkelse.

Forbudet i første og annet ledd gjelder ikke skytevåpen, kniv eller annet redskap som brukes til, bæres eller medbringes i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller et annet aktverdig formål.

Aktverdig formål

Ja, hva er det? Det er ikke forbudt å bære kniv på skogstur, ved jakt, fiske eller i forbindelse med relevant arbeid, som for eksempel snekker.

Det er heller ikke forbudt å bære pyntekniv til bunad eller folkedrakt.

Men har du en kniv lett tilgjengelig i bilens hanskerom, ligger du tynt an. Har du ett gram hasj der, slipper du unna med 7000 mindre i bot.

Sist redigert fredag, 05 mars 2021 10:32

Andre saker å lese

Høyre med ny knallmåling

21-03-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre med ny knallmåling

Regjeringsmakten ville skiftet til borgerlig side dersom det var valg i dag, ifølge ny måling. Høyre får 34,6 prosent.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

21-03-2023 Nyheter NTB-TT - avatar NTB-TT

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengninger i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte voldsspiralen avtar.

Les mer i RingeriksAvisa

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

21-03-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

Papirløse barn lever med angst og får ikke nok helsehjelp eller skolegang, ifølge en ny rapport fra Kirkens Bymisjon. De påpeker brudd på barnekonvensjonen.

Les mer i RingeriksAvisa

Lørdag 25.3 starter fotballen

21-03-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Hønefoss møter Øvrevoll Hosle på AKA arena til årets første kamp i 1.divisjon for kvinner lørdag den 25.3 kl 13.00.Billetter kan du kjøpe her    

Les mer i RingeriksAvisa