torsdag, 14 mai 2015 09:08

Historiene vi helst vil glemme

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Behandlingen av sanatoriebarn, sigøynere, homofile og samer er blant historiene du møter i den unike utendørsutstillingen ”Nasjonal skittentøyvask” hos Eidsvoll 1814 i sommer. Med symbolfylte snorer er det hele lenket til statuen av selveste Henrik Wergeland.

UTSTILLING: Nasjonal skittentøyvask 9. mai til 12. juli.

Rett ved parkeringen foran Eidsvollsbygningen står Henrik Wergeland på sokkel og skuer utover landskapet. Tilsynelatende idyllisk og lett å passere. Men stopp opp – Wergeland har noe viktig å fortelle oss.

Her står utstillingen ”Nasjonal skittentøyvask” som åpnet lørdag 9. mai. Frem til 12. juli kan alle besøkende og forbipasserende få et innblikk i historiene vi helst vil glemme. Om stigmatisering, ekskludering og usynliggjøring, både før og nå. Historiene om samfunnets behandling av de som faller utenfor.

MED WERGELAND I SPISSEN

”Nasjonal skittentøyvask” består av plakatutstillingen ”BRUDD 2014” som ble laget til grunnlovsjubileet 2014. Med utgangspunkt i denne, har kunstner og scenograf Ola Skjenneberg skapt en lenke til Henrik Wergeland. Bokstavelig talt.

– I utstillingen står Henrik Wergeland i front for saken og har knyttet seg til disse historiene. Innholdet på tørkesnorene mellom han og historiene er symbolikk som jeg håper skal skape ytterligere refleksjoner og reaksjoner, sier kunstner Ola Skjenneberg.

På tørkesnorene får man se alt fra tysk piggtråd med røde pyntehjerter fra IKEA til stamtavler og brukte kaffekopper med mynter.

– Det er en provokasjon på grensen mot det banale, men som jeg håper bidrar til å sette disse viktige historiene i en ny kontekst, legger Skjenneberg til.

MULIGHET FOR HANDLING

Utstillingen har et eget tørkestativ hvor publikum selv kan skrive ned og henge opp sin ”skittentøyvask”.

For besøkende som føler et behov for å kunne gi noe tilbake har Eidsvoll 1814 inngått et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Der kan man sende en sms og gi 40 kroner til en middag til rusavhengige.

”Sterke, vonde og viktige historier. Riktig og viktig utstilling – anbefales. Den frembringer skamfullhet, ettertanke og klump i halsen”, var blant de første publikumsreaksjonene på utstillingen.

Hvorfor velger Eidsvoll 1814 å bringe historiene i denne utstillingen frem?

– Vi i Eidsvoll 1814 tror at historiene i utstillingen kan skape en moralsk beredskap slik at vi alle har med oss både hode og hjerte i møte med mennesker og situasjoner som utfordrer oss i vår trygge hverdag, sier direktør ved Eidsvoll 1814, Erik Jondell.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Andre saker å lese

Vålerenga ydmyket serieleder Oilers

04-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Vålerenga knuste serieleder Stavanger Oilers 6-1 på hjemmebane lørdag. Steffen Thoresen spilte sin 914. kamp i norsk eliteserie da Manglerud Star tapte klart.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

04-02-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

Her er de ferske eiendomsoverdragelsene fra den siste uken.

Les mer i RingeriksAvisa

Storhamar dominerte mot Stavanger Oilers – Stjernen med maktdemonstrasjon

03-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Det ble en fest for hjemmefansen da Storhamar slo Stavanger Oilers på egen is i eliteserien ishockey. Stjernen ydmyket Frisk Asker i en målfest.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

03-02-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

E16 mellom Skui og Sollihøgda er sperret i begge retninger på ubestemt tid etter at et kjøretøy kjørte inn i en gangbru. Det er ikke meldt om personskader.

Les mer i RingeriksAvisa