torsdag, 22 juni 2017 23:14

Ringeriksbanen - en filibuster?

Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)
Ringeriksbanen - en filibuster? Foto: Frank Tverran

(Kronikk) Nasjonal Transportplan er nå behandlet av Stortinget. Transportkomiteens innstilling med øvrige merknader er vedlegg til protokollen fra møtet. Nå begynner kampen om hvem av partiene man kan stole på, men det er ikke mindre interessant å følge med på hvilke løp for prioritering og gjennomføring Bane Nor vil etablere.

For Ringeriksregionens del er det om og gjøre å holde fast på strategien og troen på at Ringeriksbanen vil bli iverksatt snarest mulig og senest i 2021. Utfallet av NTP behandling er ikke i samsvar med regjeringens ambisjoner/lovnader om oppstart i 2019. Så har man fra regjeringspartiene og samarbeidspartiene understreket at iverksetting vil skje 2021. Likevel og til tross for verbaliteter om 2021 står det fortsatt formelt 2021/2022, som regjeringen fremførte i sin proposisjon til Stortinget.

Selv mener jeg det er skuffende, men også påfallende hvor taust Arbeiderpartiet synes og være når det kommer til Ringeriksbanen/Bergensbanen. Partiet er nær fraværende i media og i merknader til transportkomiteens innstilling. Under debatten i Stortinget ble ikke Prosjektet nevnt med ett ord fra AP sin side. Helt fraværende i kommentar og debatt er moderpartiets ledelse med Støre i spissen. Derfor er det saklig grunn til å spørre om og eventuelt når partiet kommer på banen med tydelig retning og språk i denne viktige saken.

I 1948 ga daværende stasjonsmester på Hønefoss klart uttrykk for at Ringeriksbanen da måtte komme. Han la klokelig og ironisk til "men, den som lever får se". Ikke så rart siden man allerede i 1890 så betydningen av å få Ringeriksbanen bygget!

Forslaget skulle vedtas av Stortinget i 1894 men ble tatt ut av planen fordi Drammensbanen hadde smalt spor og man valgte derfor en midlertidig løsning over Roa. Forøvrig stemte Stortinget over banen i 1954, 1978, 1984 og 1992.

I 2013 var Stortinget tydelig og den sittende regjering har arbeidet solid med planlegging og lovnad om byggestart i 2019. Slik ble det likevel ikke og nok en gang skjer utsetting til 2021/22 med fare for at det ikke blir noen avklaring før etter 2030!

Ringeriksbanen er en triller som startet i 1890 og som ufortrødent rusler videre. Man kan neppe skryte av nasjonalforsamlingens handlingsevne ved og vise til denne saken. Et stjerneeksempel på et respektløst fillibusteri som har pågått i nær 130 år! Hva har dette betydd for utviklingen og verdiskapningen i Ringeriksregionen? Det er et spørsmål som det er verdt og dvele ved i våre dager.

Jeg tror fortsatt sterkt på at Ringeriksbanen kommer, men som stasjonsmesteren i 1948 så treffende sa det " den som lever får se"? Poenget nå er konkret: hva er det hr. Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet mener og har som mål for Ringeriksbanen. Tar han seg tid til og komme eller i allfall til og uttale seg i sakens anledning?

Senest i dag hadde han noen tydelige linjer om Voss-Arna, og det er bra. Men vi Ringerikinger bør også få vite hvilke mål og mening AP sentralt har om Ringeriksregionen og Ringeriksbanen, samt E-16. Det bør ikke være for mye forlangt.

Kanskje oppleves denne oppfordring provoserende, men er den urimelig, utilstrekkelig faktabasert eller usaklig fremført?

{AF}
Kjell B Hansen (AP) er ordfører i Ringerike kommune{/AF}

Andre saker å lese

Kaja Vang er tilbake

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Kaja Vang meldte oppløsning på sitt foretak Kaja Vang AS i november 2021. Nå er beslutningen om oppløsning reversert og selskapet er aktivt igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Bortvist fra Hønefoss

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

To menn, begge i slutten av tenårene, ble natt til søndag bortvist fra Hønefoss sentrum av politiet. Grunnen til bortvisningen var at de hadde lagd bråk på et serveringssted.

Les mer i RingeriksAvisa

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

27-01-2023 Nyhetsklipp Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

Økte levekostnader har satt i gang en ny bølge med svindelforsøk - disse sikter seg inn på vanlige mennesker som allerede er i en tøff situasjon. Spørsmålet er derfor -...

Les mer i RingeriksAvisa