torsdag, 22 juni 2017 23:14

Ringeriksbanen - en filibuster?

Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)
Ringeriksbanen - en filibuster? Foto: Frank Tverran

(Kronikk) Nasjonal Transportplan er nå behandlet av Stortinget. Transportkomiteens innstilling med øvrige merknader er vedlegg til protokollen fra møtet. Nå begynner kampen om hvem av partiene man kan stole på, men det er ikke mindre interessant å følge med på hvilke løp for prioritering og gjennomføring Bane Nor vil etablere.

For Ringeriksregionens del er det om og gjøre å holde fast på strategien og troen på at Ringeriksbanen vil bli iverksatt snarest mulig og senest i 2021. Utfallet av NTP behandling er ikke i samsvar med regjeringens ambisjoner/lovnader om oppstart i 2019. Så har man fra regjeringspartiene og samarbeidspartiene understreket at iverksetting vil skje 2021. Likevel og til tross for verbaliteter om 2021 står det fortsatt formelt 2021/2022, som regjeringen fremførte i sin proposisjon til Stortinget.

Selv mener jeg det er skuffende, men også påfallende hvor taust Arbeiderpartiet synes og være når det kommer til Ringeriksbanen/Bergensbanen. Partiet er nær fraværende i media og i merknader til transportkomiteens innstilling. Under debatten i Stortinget ble ikke Prosjektet nevnt med ett ord fra AP sin side. Helt fraværende i kommentar og debatt er moderpartiets ledelse med Støre i spissen. Derfor er det saklig grunn til å spørre om og eventuelt når partiet kommer på banen med tydelig retning og språk i denne viktige saken.

I 1948 ga daværende stasjonsmester på Hønefoss klart uttrykk for at Ringeriksbanen da måtte komme. Han la klokelig og ironisk til "men, den som lever får se". Ikke så rart siden man allerede i 1890 så betydningen av å få Ringeriksbanen bygget!

Forslaget skulle vedtas av Stortinget i 1894 men ble tatt ut av planen fordi Drammensbanen hadde smalt spor og man valgte derfor en midlertidig løsning over Roa. Forøvrig stemte Stortinget over banen i 1954, 1978, 1984 og 1992.

I 2013 var Stortinget tydelig og den sittende regjering har arbeidet solid med planlegging og lovnad om byggestart i 2019. Slik ble det likevel ikke og nok en gang skjer utsetting til 2021/22 med fare for at det ikke blir noen avklaring før etter 2030!

Ringeriksbanen er en triller som startet i 1890 og som ufortrødent rusler videre. Man kan neppe skryte av nasjonalforsamlingens handlingsevne ved og vise til denne saken. Et stjerneeksempel på et respektløst fillibusteri som har pågått i nær 130 år! Hva har dette betydd for utviklingen og verdiskapningen i Ringeriksregionen? Det er et spørsmål som det er verdt og dvele ved i våre dager.

Jeg tror fortsatt sterkt på at Ringeriksbanen kommer, men som stasjonsmesteren i 1948 så treffende sa det " den som lever får se"? Poenget nå er konkret: hva er det hr. Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet mener og har som mål for Ringeriksbanen. Tar han seg tid til og komme eller i allfall til og uttale seg i sakens anledning?

Senest i dag hadde han noen tydelige linjer om Voss-Arna, og det er bra. Men vi Ringerikinger bør også få vite hvilke mål og mening AP sentralt har om Ringeriksregionen og Ringeriksbanen, samt E-16. Det bør ikke være for mye forlangt.

Kanskje oppleves denne oppfordring provoserende, men er den urimelig, utilstrekkelig faktabasert eller usaklig fremført?

{AF}
Kjell B Hansen (AP) er ordfører i Ringerike kommune{/AF}

Andre saker å lese

Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim

22-09-2023 Nyhetsklipp NTB-Reuters - avatar NTB-Reuters

Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på Krim-halvøya, bekrefter lokale myndigheter.

Les mer i RingeriksAvisa

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

22-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, mener Martin Kolberg. Han ber Støre invitere SV inn i regjeringen, men de vil ikke redde Ap.

Les mer i RingeriksAvisa

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

22-09-2023 Nyheter NTB-AFP-TT - avatar NTB-AFP-TT

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

Ukrainske styrker opererer enkelte steder vest i Zaporizjzja bak Russlands tredje og siste forsvarslinje, ifølge Institute for the study of war (ISW).

Les mer i RingeriksAvisa

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

22-09-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

Mens eplene fremdeles henger røde på trærne, starter Lise Askvik friskt opp årets juleradio. Det skjer på dagen tre måneder før julaften, den 24. september. Juleradioen kan høres over hele...

Les mer i RingeriksAvisa