mandag, 29 juni 2015 09:53

Sommeren blir ett sekund lengre

Skrevet av

Mange mener at sommeren er i korteste laget, men i år blir den faktisk ett sekund lengre. Natt til 1. juli gir IERS oss alle et ekstra sekund for å kompensere jordas rotasjonsfart.

IERS er det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen. Jorda roterer ujevnt og gradvis langsommere. Men det gjør ikke de rundt 400 atomurene som fatsetter UTC - Universal Time Coordinated, som er verdens offisielle tid. Og da får vi - ikke skuddår - men et skuddsekund.

Fordi vi nå har sommertid, ligger norsk tid to timer foran UTC, så hos oss blir dette sekundet lagt til klokka 2 den 1. juli. På enkelte avanserte klokker vil skuddsekundet vises ved at klokka viser 01:59:60 et sekund ekstra før den går til 02:00:00.

Justervesenet har ansvaret for tiden i Norge og de sender tidsrapporter fra sine egne atomur på Kjeller til det internasjonale kontoret for mål og vekt (BIPM) i Paris.

Ordningen med skuddsekund sørger for å holde klokketiden i UTC i takt med jordrotasjonen slik at sola fortsatt står i syd ved nullmeridianen i Greenwich klokka 12 UTC.

I motsetning til skuddår, som vi har hvert 4. år, blir skuddsekundet lagt til med ujevne mellomrom for å holde klokketiden i takt med sola sin gang over himmelen. I år er det den 26. gangen siden 1972 at vi har skuddsekund. Sist vi hadde skuddsekund var i 2012.

Andre saker å lese

Kaja Vang er tilbake

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Kaja Vang meldte oppløsning på sitt foretak Kaja Vang AS i november 2021. Nå er beslutningen om oppløsning reversert og selskapet er aktivt igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Bortvist fra Hønefoss

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

To menn, begge i slutten av tenårene, ble natt til søndag bortvist fra Hønefoss sentrum av politiet. Grunnen til bortvisningen var at de hadde lagd bråk på et serveringssted.

Les mer i RingeriksAvisa

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

27-01-2023 Nyhetsklipp Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

Økte levekostnader har satt i gang en ny bølge med svindelforsøk - disse sikter seg inn på vanlige mennesker som allerede er i en tøff situasjon. Spørsmålet er derfor -...

Les mer i RingeriksAvisa