onsdag, 18 januar 2017 07:57

Ringeriksbanen tar i bruk superprogram for planlegging

30 års brennende interesse for planleggingsfaget gjør nå at unik tid/sted- planlegging kan føre til bedre Ringeriksbane- og Rogfast-prosjekter – v.hj.a. Norconsults rådgivernestor Vilhelm Darius Nilsen og Trimbles planleggingsverktøy TILOS. 30 års brennende interesse for planleggingsfaget gjør nå at unik tid/sted- planlegging kan føre til bedre Ringeriksbane- og Rogfast-prosjekter – v.hj.a. Norconsults rådgivernestor Vilhelm Darius Nilsen og Trimbles planleggingsverktøy TILOS. Foto: Privat

Statens vegvesen og Bane Nor har valgt Trimble TILOS i planleggingen av Ringeriksbanen.

– Å kombinere tid og anleggssted i ett grafisk tid/sted-diagram gjør at vi får opp alternativer veldig fort og kan ta beslutninger mye tidligere i prosessen. Man får dermed et utrolig godt innblikk i prosjektets gjennomførbarhet, noe som er uvurderlig for valgene videre, sier Vilhelm Darius Nilsen i Norconsult.

– Teknikken var kjent for oss, men ikke verktøyet, fortsetter Nilsen.

– Så da fagansvarlige på Ringeriksbaneprosjektet og jeg ble introdusert for TILOS i fjor sommer forstod vi med en gang potensialet. Vi mente begge at dette måtte være en bedre måte å planlegge på, sier han.

TILOS står for Time Location System og er utviklet spesielt for lineære byggeprosjekter, typisk infrastrukturprosjekter, heter det i pressemeldingen.

Verktøyet gjør det, ifølge meldingen, mulig å slå sammen Gantt tidsplaner, anleggsplaner, profiler, høyder, masseuttak, skalaer, histogrammer og kombinere dem i ett diagram for både tid og sted.

– Det som er den tydelige fordelen, er at man ser klart på kartet hvor man går inn i tverrslag og hvor man jobber, uttaler Nilsen.

– Det er så mye enklere å optimalisere planen når man ser hastigheten på det arbeidet som gjøres. Man får også den nye dimensjonen at man samtidig ser det i terrenget. Når man går inn i forskjellige tverrslag ser man hvor og når de møtes, og hva som kan gjøres for å speede opp hastigheten.

Sist redigert onsdag, 18 januar 2017 08:01

Beslektede artikler

Andre saker å lese

Kaja Vang er tilbake

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Kaja Vang meldte oppløsning på sitt foretak Kaja Vang AS i november 2021. Nå er beslutningen om oppløsning reversert og selskapet er aktivt igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Bortvist fra Hønefoss

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

To menn, begge i slutten av tenårene, ble natt til søndag bortvist fra Hønefoss sentrum av politiet. Grunnen til bortvisningen var at de hadde lagd bråk på et serveringssted.

Les mer i RingeriksAvisa

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

27-01-2023 Nyhetsklipp Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

Økte levekostnader har satt i gang en ny bølge med svindelforsøk - disse sikter seg inn på vanlige mennesker som allerede er i en tøff situasjon. Spørsmålet er derfor -...

Les mer i RingeriksAvisa