fredag, 19 juni 2015 08:42

Nå må banksparerne våkne

Skrevet av

Bankenes innskuddsrenter er på rekordlave nivåer etter nok et rentekutt. – Banksparing har blitt ren oppbevaring, mener Storebrands forbrukerøkonom.

Mange banker har varslet nye rentekutt som følge av rentenedsettelsen fra Norges Bank. Det er dårlige nyheter for alle som har mye penger stående i banken.

– Vi har blitt vant til å juble for lave renter, men nå bør alle banksparerne virkelig våkne. Pengene blir i realiteten mindre verdt når de står i banken år etter år, advarer forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

I løpet av 2014 økte husholdningenes bankinnskudd med 8 prosent, ifølge SSB. Forbrukerøkonomen mener den siste rentenedsettelsen bør være spikeren i kista for banksparing som alternativ for dem som sparer langsiktig.

Går i minus

Får du to prosent årlig rente på konto, taper du i realiteten penger når du trekker fra skatt og inflasjon.

– Banksparing har blitt ren oppbevaring, ikke sparing. Poenget med langsiktig sparing er å sikre og helst øke kjøpekraften, at pengene vokser slik at du får mer for dem den dagen du skal bruke dem. Slik er det ikke med banksparing når rentene er så lave som nå.

Unntaket er BSU, som på grunn av høyere rente og gunstige skatteregler fortsatt er en god spareform for dem som sparer til bolig.

Bør spare i fond

Forbrukerøkonomen anbefaler derimot fondssparing for dem som sparer langsiktig, for eksempel til pensjon.

– Bankkonto er et godt alternativ hvis du sparer til årets ferie eller skal bruke pengene i nærmeste fremtid, men sparer du langsiktig nå, må du over i aksje- eller kombinasjonsfond, mener Picard.

– Fondssparing har høyere risiko enn banksparing, men over tid har fondssparing slått banksparing med god margin, avslutter hun.

 

Forbrukerøkonomens sparetips:

- Betal ned gjelden til et komfortabelt nivå, rundt 60-75 prosent av boligens verdi før du starter annen sparing.

- Spre risikoen i sparingen din: Spar i bolig ved å betale ned gjeld,spar langsiktig i aksjefond og kombinasjonsfond for god avkastning, og sett av noe buffer i banken for å unngå likviditetskriser.

- Har du boliglån og vil spare i tillegg til å nedbetale, bør du spare i noe som forventes å gi høyere avkastning enn lånerenten. Typisk er dette aksjefond og kombinasjonsfond med høy aksjeandel.

- Personer som nærmer seg pensjonsalder, bør trappe ned aksjeandelen i sparingen sin for å redusere risikoen i den siste perioden av sparingen.

Andre saker å lese

Betongsaging i Jevnaker

07-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Elite Betongsaging AS er egistrert med adresse Musemyrveien 2 i Jevnaker kommune. Aksjekapitalen er kr 30.000. Formål: Betongsaging, kjerneboring, riving, splitting av fjell. Daglig leder og styreleder er Brian Strands Petersson. Med...

Les mer i RingeriksAvisa

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

06-06-2023 Nyheter NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen - avatar NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Les mer i RingeriksAvisa

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

06-06-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

Les mer i RingeriksAvisa

Snekkertjenester i Hole

06-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Start Montering AS er et nytt firma registrert i Hole med en kapital på kr 30.000.

Les mer i RingeriksAvisa