torsdag, 01 september 2022 09:20

Janove skrur ned til hvilepuls på sitt nye album

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
I høst skal Janove Ottesen for første gang i karrieren spille rene flygelkonserter, og han reiser innom både Oslo, Bergen og Trondheim. I høst skal Janove Ottesen for første gang i karrieren spille rene flygelkonserter, og han reiser innom både Oslo, Bergen og Trondheim. Foto: Carina Johansen / NTB

Janove Ottesen er kjent for spektakulære liveshow med heseblesende rock. Nå tar han det et par hakk ned med albumet «Fullmånehymner», inspirert av stillheten og roen fra pandemi-tiden.

– Dette er et album som er inspirert av den tiden vi har gått gjennom. Albumet handler jo ikke om pandemi, men det handler om det å reflektere og meditere litt mer rundt deg selv, tilværelsen, hvorfor du er her og hva du holder på med, sier Ottesen til NTB.

«Fullmånehymner» slippes fredag. Låtene relaterer seg til månen, og hvordan den har inspirert både magikere og vitenskapsmenn til alle tider. Tekstene er denne gangen mer personlige fremfor de karakteristiske tekstuniversene Ottesen ofte lager. Målet var å skape en helhetlig stemning fra første til siste låt.

– Hjemme setter jeg ofte på rolig musikk i bakgrunnen, og da må det ikke plutselig komme en høy rockelåt fordi da ødelegger det stemningen du vil ha. Dette albumet setter du på fra begynnelsen, og så har du en halvtime med én vibe.

Ottesen er fast bestemt på at det har kommet noen gode lærepunkter fra pandemitiden, som for eksempel det å ta livet mer med ro. Og han er optimistisk angående tiden fremover.

– Ting blomstrer etter kriser, slik var det jo også i etterkrigstiden. For å bruke bondens språk: Etter å ha blitt dynket med svart gjødsel og lort i to år, så spirer og gror det overalt, sier han med et smil.

Flyttet ut på landet

Han fylte nylig 47 år. Datteren på 19 år flyttet i sommer ut av huset for å studere i Oslo, og dermed har begge barna flyttet ut. Ottesen og kona har solgt huset i Stavanger og flyttet ut på landet i et mindre hus.

Huset står plassert midt ute på et jorde, omkranset av okser. En dag tittet Ottesen ut av vinduet og oppdaget at det sto en okse som hadde tatt seg inn i hagen.

Bonden hadde på forhånd tipset ham om at den beste løsningen på et slikt problem ville være å finne nærmeste pinne og vifte oksen i riktig retning.

– Så jeg gjorde det og jagde oksen ut av hagen. Det viste seg at det var porten som sto åpen. Så det er slike ting vi plutselig er nødt til å forholde oss til. Det er veldig spennende tider, mye forandringer på én gang. Og det er sånn man utvikler seg, ved å omfavne forandring.

Brå overgang etter Kaizers

Det er ikke første gang Ottesens liv er i stor endring. I 2013 ble Kaizers Orchestra lagt på is for å gi rom til andre prosjekter. Noe av det første Ottesen gjorde, var å lage foredrag om bandsuksessen. Og det ble en litt spesiell overgang fra Kaizers' store rockeverden til å holde foredrag for næringslivet.

– Jeg husker jeg skulle gjøre et foredrag klokken 10 på morgenen i Oslo. Min personlige rider (musikernes liste til arrangør angående tekniske og praktiske nødvendigheter, journ.anm.) besto av kun en kanne med kaffe og vann, thats it, forteller han.

Men Ottesens bookingselskap hadde sendt feil rider. De hadde sendt rideren til Kaizers Orchestra, som besto av to kasser øl, fire flasker vin, fem champagneflasker, sigarer, seks par sokker, flere fruktfat, chips og snacks – til 14 personer.

– Så kom jeg der på morgenen, og der sto to smilende menn klare til å ta meg imot. Og de sa «Ja, vi må si vi er litt spent på dette med rideren. Når ser du for deg å spise og drikke dette, er det før eller etter foredraget?».

– Vi lo godt alle sammen, de skjønte nok at det hadde blitt noe feil. Men jeg tok sigaren med meg hjem, og jeg fikk både kaffe og vann, så det gikk fint, ler Ottesen.

Alene bak flygelet for første gang

Han har alltid mange jern i ilden, og i tiden etter Kaizers har han rukket å lage både teater, musikal, filmmusikk, i tillegg til å være medeier i Norges eneste vinyltrykkeri, for å nevne noe. Han har for eksempel produsert Morten Abels kommende album i høst.

Og Ottesen har i realiteten skapt to parallelle solokarrierer etter Kaizers: Én med fullt rockeband, og én helt alene. I høst venter en turné hvor han for første gang sitter alene bak et flygel, og turen går innom Operaen i Oslo, Grieghallen i Bergen og Olavshallen i Trondheim.

Hans musikalske uttrykk henger tett sammen med det estetiske, og Ottesen er alltid ute etter å trigge flere av sansene til publikum.

– Det skal resonnere, og du skal sette noe i gang hos publikum, noe som varer i lang tid etterpå. Det var en ungdom som sa til meg etter å ha sett «The Mute» at det føltes som om noen hadde slått på en svær gong, som ringte ut i flere uker etterpå. Det er fint om man kan ta med seg opplevelsen hjem og bli inspirert.

Han henviser til det som har blitt et av høydepunktene i karrieren hittil, nemlig den prisvinnende symfoniske stumforestillingen «The Mute», som forteller en kjærlighetshistorie uten å bruke et eneste ord. Ottesen står bak stykket i samarbeid med Stavanger Symfoniorkester og manusforfatter Christian Eriksen. Og de har store ambisjoner med forestillingen videre.

– Målet er å få den opp overalt i løpet av årene som kommer. Det er gode signaler både i USA, England, nedover i Europa – og til og med Kina og Latin-Amerika, sier han.

Kaizers-reunion?
Neste år er det ti år siden Kaizers Orchestra skrudde av maskineriet og sa farvel til fansen. Siden har Ottesen ustanselig blitt spurt om de noensinne vil gjøre comeback. Og heller ikke i dette intervjuet slipper han unna:

– Kommer Kaizers til å spille igjen?

– I could tell you, but then I'd have to kill you, som de sier i Hollywood. Det høres bedre ut på engelsk, i Hollywood slipper du liksom unna med det, sier han og ler.

I solokarrieren har han bevisst latt være å spille Kaizers-låter, forteller han. Det var viktig i perioden etter Kaizers å lage mye nytt og bygge opp en egen solokarriere.

– Men nå kan jeg peke på seks soloalbum, som representerer to ulike karrierer, i tillegg til teater, musikal, foredrag, vinyltrykkeri og mye annet. Jeg kommer garantert til å spille kaizerlåter igjen i livet, enten med den gjengen eller alene – eller begge deler.

Andre saker å lese

Google lanserer tekstrobot – blir snart tilgjengelig

06-02-2023 Nyheter NTB-Daniel Lundby Olsen - avatar NTB-Daniel Lundby Olsen

Google lanserer tekstrobot – blir snart tilgjengelig

Den siste tiden har tekstroboten ChatGPT tatt verden med storm. Nå lanserer Google sin språkrobot, Bard, som blir tilgjengelig for publikum om noen uker.

Les mer i RingeriksAvisa

Tapte ny sak: Braathen Eiendom må punge ut igjen

06-02-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tapte ny sak: Braathen Eiendom må punge ut igjen

Etter å ha tapt en sak om eiendomsgrenser og bruksrett i Vestre Viken jordskifterett, satt Braathen Eiendom AS igjen med en advokatregning på 392.000 og gebyret i jordskiftesaken.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet løsnet varselskudd under aksjon i Oslo

06-02-2023 Nyhetsklipp NTB- Stian Drake - avatar NTB- Stian Drake

Politiet måtte natt til mandag løsne et varselskudd under en politiaksjon på en privat adresse på Grünerløkka i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Kjempesmell for Sparta – røk mot bunnlaget Ringerike

05-02-2023 Sport NTB - avatar NTB

Kjempesmell for Sparta – røk mot bunnlaget Ringerike

Sparta tapte verdifullt terreng i toppen av eliteserien i ishockey etter å ha røket 3-4 for langt mer beskjedent plasserte Ringerike søndag.

Les mer i RingeriksAvisa