fredag, 22 september 2017 11:50

Danket ut av Giske

Skrevet av NTB
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Marianne Marthinsen Marianne Marthinsen Foto: NTB/Scanpix

Ap-nestleder Trond Giske skyver ut Marianne Marthinsen og får den sentrale rollen som finanspolitisk talsmann. Hadia Tajik blir parlamentarisk nestleder.

Marthinsen har vært Arbeiderpartiets finanspolitisk talsperson de siste fire årene, men fikk ikke innfridd ønsket om å fortsette.

– Dette er noe vi tar med lave skuldre og som jeg er sikker på at partiet vil lande på en god måte, sier Giske til NTB.

Men Marthinsens to rådgivere i Aps finansfraksjon reagerte med alt annet enn lave skuldre på nyheten om rollebyttet. Ifølge NRK har både Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg sagt opp jobbene sine etter at det ble kjent at Giske overtar for Marthinsen.

– Jeg har ikke mottatt noen oppsigelser, er alt Arbeiderpartiets sekretariatsleder på Stortinget, Hans Kristian Amundsen, vil si til NTB om den saken.

Maktbalanse

Ap har to likestilte nestledere, som begge får nye oppgaver i den nye stortingsgruppa. Hadia Tajik blir ny arbeids- og sosialpolitisk talsperson i stedet for Dag Terje Andersen. I tillegg får hun jobben med å være parlamentarisk nestleder for den nye stortingsgruppa. Giske avviser at det handler om å opprettholde en form for maktbalanse mellom de to nestlederne:

– Vi er alle på samme lag. Det er ikke unaturlig at partiledelsen snakker oss imellom, og at partiet ser på gruppen på nytt, som en helhet, etter et valg, sier han til NTB.

Partileder Jonas Gahr Støre blir som ventet parlamentarisk leder og skal fortsette å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen.

Det er ikke kjent hvem Ap setter inn som leder av utenrikskomiteen, som partiet i utgangspunktet har opsjon på i form av å være det største opposisjonspartiet på Stortinget. Ifølge VG ønsker både tidligere utenriksminister Espen Barth Eide og Anniken Huitfeldt, som ledet komiteen i forrige periode, å bli leder av utenriks- og forsvarskomiteen.

– Greit å opplyse

Verken Støre eller Tajik ønsker å kommentere saken og henviser til valgkomiteens leder Kjersti Stenseng.

Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig. Totalt skal 49 stortingsrepresentanter fordeles på 12 komiteer.

– Arbeidet i valgkomiteen er ikke ferdig, men siden det har vært offentlig oppmerksomhet rundt hvilke komiteer på Stortinget partiledelsen vil sitte i, synes jeg som valgkomiteens leder det er greit å opplyse om komiteens innstilling rundt dette spørsmålet, sier Stenseng til NTB.

– Ikke dårlig jobb

Stenseng, som er partisekretær i Ap, begrunner valget av Giske til et verv også Marthinsen ønsket seg slik:

– Det er summen av mange vurderinger, både i valgkomiteen og partiledelsen. Dette er ønsket både fra våre to nestledere, partilederen og valgkomiteen. Trond er godt kvalifisert, kan finansfeltet, har sittet i finanskomiteen tidligere og er en erfaren politiker.

Hun understreker at Marthinsen ikke blir vraket fordi hun har gjort en dårlig jobb.

– Vi er fornøyd med den jobben Marianne har gjort. Det er helt vanlig at når en ny gruppe skal besettes, blir det utskiftninger, sier hun.

Kjønnskamp

Internt i Ap har flere reagert på det de har oppfattet som et forsøk fra Giske på å posisjonere seg i en eventuell fremtidig lederkamp i partiet. De peker på at Giske var sentral i utformingen av Aps mislykkede valgkampstrategi.

Også kjønnsperspektivet er blitt trukket fram som et argument i maktkampen mellom Giske og Marthinsen.

Stenseng mener det er kommet en del «merkelige argumenter» i form av «enkeltutspill i mediene» som hun ikke kjenner seg igjen i.

– For meg og valgkomiteen er det en selvfølge at kjønnsbalansen skal ivaretas, sier Stenseng.

Hun viser til at en mann går ut og en kvinne inn som fraksjonsleder for arbeids- og sosialfeltet, nemlig Dag Terje Andersen og Hadia Tajik, mens det motsatte skjer på finans, med Giske og Marthinsen.

Sist redigert fredag, 22 september 2017 11:56