follum hans hansen

Hans Hansen i arbeid på Hofs Brug (Privat foto)

 

Det var etterkrigstid og industrivekst i Norge. Hans Hansen kan være et godt eksempel for sin samtid. Han vokste opp på Blybergshaugen og jobbet på Hofs Brug. Kan noen av leserne hjelpe oss med hva han jobbet med?

 

Hvis du klikker på det lille bildet nedenfor, får du opp et stort bilde av Hansens arbeidsplass. Han jobber i prosessen hvor tømmer er i ferd med å bearbeides. Vi ser kubber som er kappet opp og at Hansen tar tak i en av disse med en kort tømmerhake. Bildet skal ha blitt brukt i forbindelse med Hønefoss bys 100-årsjubileum i 1952.

 

Etter at vi etterlyste mer utfyllende informasjon om hva som foregår på bildet nedenfor, har vi fått mange henvendelser fra våre lesere. Det mest utfyllende svaret fikk vi - ikke overraskende - fra konservator Lena J. Brune ved Kistefos-Museet. Vi har valgt å gjengi hennes svar i sin helhet:

 

Fotografiet dere har på nett, hvor dere lurer på arbeidsoppgaven til Hans Hansen, viser han i forbindelse med produksjon av mekanisk slipt tremasse. Maskinene han legger den ferdig avbarkede og kappede kubben i kalles vertikale slipemaskiner.


På bildet kan du se at det er noen lommer på maskinen som fylles med kubb. Når lommene var fulle, ble lukene lukket, og en pressplate drevet av hydraulisk trykk presset kubben mot en stor slipestein.  I tillegg ble det tilført vann i prosessen. Kubben ble revet opp mot slipesteinen og det ble formet en slipemasse-«grøt» som ble videreforedlet til tremasse med rundt 50% vanninnhold.


Den var da likevel så tørr at den ble formet og oppbevart som tremasseplater i store tremasseballer. Denne tremassen var et grunnprodukt i billig papirproduksjon. Tremasse ble ikke brukt for å produsere papir som det ble trykket på alene, men ble blandet med cellulose (kjemisk masse) for å lage papir. Jo høyere andel av tremasse i forhold til cellulose, jo billigere papir.


Det var, og er, blant annet mye tremasse i avispapir. Dette gjorde avispapir billig, ettersom aviser og nyheter ble ettertraktet av folk i alle samfunnslag i takt med at  folkeopplysningen og  steg analfabetismen gikk ned i Norge. Tremasseproduksjon startet i Norge rundt 1860-årene, og ble stor bedrift både nasjonalt og for eksport i hvert fall fra 1880-årene. Hofs Brug ble jo bl.a grunnlagt i 1884.


Historien om tremasse og denne type produksjon er det som formidles her ved Kistefos-Museet på Jevnaker, ettersom Kistefos Træsliberi også var, som navnet tilsier, et tresliperi med produksjon av tremasse. Her ble det imidlertid kun produsert tremasse og ikke papir; Hofs Brug hadde begge deler. Faktisk har Kistefos-Museet Skandinavias eneste intakte tresliperi å bruke i formidlingen sin, så for de som er interessert i mer opplysninger er et besøk her vel verdt det (sesongen vår er fra midten/slutten av mai til begynnelsen av oktober).

 

{gallery}follum1{/gallery}