torsdag, 25 mai 2023 08:06

Forbrukerrådet etterlyser rentetak på forbrukslån

Skrevet av
Mengden forbruksgjeld og kredittkortgjeld øker i takt med at det generelle forbruket er blitt dyrere. Forbrukerrådet mener norske myndigheter bør etablere et rentetak på 20 prosent. Mengden forbruksgjeld og kredittkortgjeld øker i takt med at det generelle forbruket er blitt dyrere. Forbrukerrådet mener norske myndigheter bør etablere et rentetak på 20 prosent. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Forbrukerrådet ønsker at myndighetene etablerer et rentetak på 20 prosent. De mener et rentetak kan forebygge økonomisk sårbarhet i husholdningene.

– De høye rentene og gebyrene på forbrukskreditt tvinger mange økonomisk sårbare forbrukere ned i knestående og gjør oss enda mer sårbare. I andre land som vi normalt sammenligner oss med, er et rentetak blitt en del av hverdagen for lenge siden, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mener det må bli slutt på at prisen forbrukerne må betale for forbrukslån og kredittkortgjeld, bestemmes av konkurransen i markedet – og at tiden er inne for renterestriksjoner.

– Myndighetene må ta ansvar og sørge for at forbrukerne ikke blir utnyttet i en tid der omtrent alle får det tøffere økonomisk. Å overlate prisfastsettelsen til markedene alene er å unndra seg ansvar i en tid hvor det er viktig at våre folkevalgte står fram. Ved å innføre et rentetak kan man heller gi en hjelpende hånd for å få folk opp og ut av uføret, sier Jensen.

Justiskomiteen skal nå behandle et forslag fra SV om å innføre rentetak. Da mener Jensen at politikerne har en gylden anledning til å bidra til å forebygge økonomisk sårbarhet i husholdningene. Oslo Met har tallfestet at 410.000 norske husholdninger enten sliter med økonomien eller har vedvarende økonomisk problemer.

Andre saker å lese

Nordmann vant 254 millioner kroner i Eurojackpot

27-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nordmann vant 254 millioner kroner i Eurojackpot

To spillere delte førstepremiepotten og vant svimlende 254.782.600 kroner hver i Eurojackpot fredag kveld. En av vinnerne er en mann fra Østlandet.

Les mer i RingeriksAvisa

Lørdagsquiz

27-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Storbrann på gård i Sverige – over 200 kyr døde

27-07-2024 Nyhetsklipp NTB/TT - avatar NTB/TT

Over 200 kyr mistet livet i en storbrann på en gård utenfor Örebro i Sverige natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa

MORRIS HØNEFOSS SØKER ASSISTERENDE BUTIKKSJEF 70%

26-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

MORRIS HØNEFOSS SØKER ASSISTERENDE BUTIKKSJEF 70%

(Annonse) Morris er en norsk butikkjede med et stort utvalg av motevesker, kofferter, bager, sekker og tilbehør fra flere kjente merkevarer. Vår visjon er å tilby kundene kvalitetsprodukter til hyggelige...

Les mer i RingeriksAvisa