mandag, 13 juni 2022 22:06

Ferieklar? Sør-Europa stålsetter seg før varmen blir enda verre

Både Spania og Frankrike opplever unormalt høye temperaturer. Her drikker folk i Madrid fra en fontene. Både Spania og Frankrike opplever unormalt høye temperaturer. Her drikker folk i Madrid fra en fontene. Foto: Paul White / AP / NTB

Det sørlige Europa er rammet av en kraftig hetebølge. De nærmeste dagene er temperaturene ventet å nå ekstreme nivåer.

I Spania kan temperaturen passere 43 grader i midten av uken, mens det i Frankrike kan det bli opp mot 40 grader. Det er unormalt varmt til å være såpass tidlig på sommeren, og meteorologene mener det har å gjøre med klimaendringene.

Varmen kommer etter at Spania har opplevd sin varmeste mai måned på minst 100 år. Spesielt ille er det ventet å bli i Andalucía i sør, spesielt i byene Sevilla og Cordoba.

– Denne ekstremvarmen er ikke normal på denne tiden av våren, sier en talsmann for Spanias meteorologiske institutt (Aemet), Ruben del Campo.

– Ekstremt tidlig i sesongen

Franske meteorologer regner med at hetebølgen rammer landets sørlige områder fra tirsdag kveld, og onsdag kan gradestokken stige til opp mot 40 grader.

– Det er ekstremt tidlig i sesongen, understreker meteorologen Frederic Natan ved Météo- France.

Varmen forverrer tørken som store deler av landet allerede er rammet av, og som også truer bøndenes avlinger.

Vannrestriksjoner er allerede innført i om lag en tredel av landet, og både bønder, fabrikker og offentlige etater er blitt bedt om å bruke mindre vann enn vanlig.

Uunngåelig med verre hetebølger

I Portugal begynte temperaturen å stige fredag, noe som har ført til økt fare for skogbrann.

Portugal var i fjor blant flere europeiske land som ble rammet av kraftige skogbranner, noe som ifølge klimaeksperter vil bli stadig mer vanlig i årene som kommer som følge av global oppvarming.

Nyere forskning viser at klimaendringene utvilsomt allerede har ført til hyppigere og mer intense hetebølger, og at det vil bli verre uansett hvor raskt menneskeheten greier å kutte CO2-utslippene.

Det varmeste tiåret som noensinne er registrert, var fra 2011 til 2020.

– Sommeren er en måned lenger

I Spania er den gjennomsnittlige temperaturøkningen på 1,7 grader sammenlignet med førindustriell tid, ifølge del Campo. Han fastslår at de spanske somrene blir lenger for hvert år som går. Siden 1980-tallet har sommeren blitt forlenget med en hel måned.

Samtidig ble det mandag meldt det om kraftig regnvær, vind og flom i den nordlige og sentrale delen av Tyrkia. Der mistet fem mennesker livet i flom i helgen.

Også Hellas har denne helgen vært rammet av kraftig regnvær og flom.

Andre saker å lese

Ida Arnesen Gulbrandsen ny daglig leder i Menova

19-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ida Arnesen Gulbrandsen ny daglig leder i Menova

Menova informerer på sin FB-side at Ida Arnesen Gulbrandsen er ansatt som ny daglig leder i Menova.

Les mer i RingeriksAvisa

I rute med erosjonssikring av E16 ved Follum

19-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

I rute med erosjonssikring av E16 ved Follum

E16 går her nær elva på et parti der terrenget er utsatt for utgliding og skred ved flom. Ved gunstige værforhold kan det bli tidligere gjenåpning.

Les mer i RingeriksAvisa

Her destrueres vinterens veislakt

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her destrueres vinterens veislakt

Folk som passerte en frysecontainer i Asbjørnsensgate torsdag kveld, ble møtt av et makabert syn. Kanskje en slik container burde vært plassert på et litt mer bortgjemt sted?

Les mer i RingeriksAvisa

Brann i Haugsbygd

18-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Brann og Redning skal brenne et hus i Gjermundboveien 39b fredag 19/4 fra kl.0900. De øver mannskapene på røykdykking. Det vil bli synlig røyk i området fra ca kl.0900 og ut...

Les mer i RingeriksAvisa