annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

tirsdag, 27 april 2021 09:27

– Ikke ta imot tilbud fra håndverkere som ringer på døra!

Skrevet av
Ikke la hvem som helst gjøre jobben. Ikke la hvem som helst gjøre jobben. Illustrasjon: Pixabay

A-krimsenteret i Tønsberg advarer mot håndverkere som tropper opp på døra for å tilby tjenester. Hyrer du inn omreisende håndverkere, kan du støtte svart arbeid og ende opp med et dårlig resultat til en langt høyere pris enn avtalt.


– Dette er aktører som bevisst unndrar skatt og avgift i millionklassen, mens forbrukerne i beste fall sitter tilbake med dårlig utført håndverksarbeid. Det mest effektive tiltaket for deg som forbruker og for samfunnsøkonomien, er at du ikke kjøper tjenester av omreisende håndverkere, sier felles talsperson og senterleder Astrid Hygen Bakken for a-krimsenteret i Tønsberg.

Oppsøker ofte eldre huseiere

På våren kan mange oppleve å bli oppsøkt eller finne reklame i postkassa fra omreisende håndverkere. Koronasituasjonen og innreiserestriksjoner ser ikke ut til å dempe dette problemet, ettersom mange av aktørene allerede befinner seg i landet og kan være i en mer presset arbeidssituasjon enn tidligere.
Et kjent scenario er at håndverkerne oppsøker eldre mennesker og tilbyr husvask, renoverings- eller fasadearbeid mot forskuddsbetaling. Underveis i arbeidet finner håndverkeren flere utbedringsbehov, slik at sluttsummen blir mye høyere enn først avtalt. I noen tilfeller er det også rapportert om at kundene føler seg truet eller presset til å gå med på dette.

Ofte kan arbeidet som utføres være av dårlig kvalitet, og i noen tilfeller blir ikke arbeidet ferdigstilt før virksomheten forsvinner.
– Eldre mennesker med enebolig er spesielt utsatt for håndverkere som går fra dør til dør. Aktørene gjør kartlegginger i forkant, for å finne frem til disse menneskene. I tillegg til å oppfordre huseiere til å styre unne, ber vi derfor alle som har foreldre eller besteforeldre med enebolig om å spre budskapet til dem, sier Astrid Hygen Bakken.

Tips til forbrukerne

Her er de noen tips fra A-krimsenteret i Tønsberg:

  • Ikke ta imot tilbud fra håndverkere som ringer på døra
  • Ikke kontakt virksomheter som har lagt flyers i postkassen
  • Sjekk organisasjonsnummer og om virksomheten er MVA-registrert på brreg eller bedriftsbaser på nett
  • Vær obs dersom du vurderer å kjøpe tjenester av nyopprettede selskaper

– Fremfor å slå til på et tilsynelatende godt tilbud på døra, anbefaler vi å heller bruke håndverkerfirma, gjerne lokale, som har eksistert en stund og som har referanser, sier senterleder Astrid Hygen Bakken ved A-krimsenteret i Tønsberg

Sist redigert tirsdag, 27 april 2021 09:35