fredag, 11 desember 2020 12:19

Sprengning markerer starten på gigantprosjektet Fornebubanen

Skrevet av
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) er fornøyd med at Fornebubanen endelig blir en realitet, etter å ha vært planlagt i over hundre år. Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) er fornøyd med at Fornebubanen endelig blir en realitet, etter å ha vært planlagt i over hundre år. Foto: Terje Pedersen / NTB

Byggingen av Fornebubanen var fredag offisielt i gang da Oslo-byråd Lan Marie Berg (MDG) utløste den første sprengingen under en markering på Fornebu.

– Fornebubanen skal bidra til vekst og utvikling på grønne premisser. En ny generasjon skal få sammenhengende tunnelsystem fra Majorstuen i Oslo til Fornebu i Bærum, sa samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) på markeringen av anleggsstart.

Banen vil bli cirka 8 kilometer lang og skal ha seks stasjoner. Reisetid fra Majorstuen til Fornebu blir på rundt tolv minutter, ifølge Oslo kommune.

Prislappen beregnes til drøye 16 milliarder kroner.

– Hyppigere avganger og T-bane med stor kapasitet vil bety mindre kø og mindre luftforurensing, og at de i bil også kommer fortere fram, sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), som også var til stede under markeringen.

Han understreket at prosjektet dermed kommer både kollektivtrafikken og bilister til gode.

– Men det er et stykke fra første og til siste spadetak. Dette er et stort, komplekst og krevende byggeprosjekt midt i et tett befolket område, sa Johansen.

– Belønningen blir desto større når vi er ferdig, la han til.

Den første fasen av utbyggingen vil pågå de neste fire årene. Den innebærer utgravning og sprenging av en 600.000 kubikkmeter stor byggegrop, som blant annet skal romme endestasjonen på Fornebu, opplyser etaten Fornebubanen i en pressemelding.

Fornebubanen har vært planlagt og diskutert i lang tid. Det første baneforslaget kom allerede i 1919, men et endelig vedtak ble ikke fattet av regjeringen før i 1996, ifølge Aftenposten.

Andre saker å lese

Hærverk på jødisk gravlund i Trondheim

17-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

I løpet av helgen ble flere graver vandalisert på den jødiske gravlunden i Trondheim. Flere davidsstjerner ble knust.

Les mer i RingeriksAvisa

Mann kastet ut fra KUBEN

17-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tirsdag ettermiddag måtte politiet bortvise en mann fra KUBEN i Hønefoss. Mannen, som var i 60-årene,drakk øl og var ufin mot andre. Han ble botvist fra Hønefoss sentrum til kl...

Les mer i RingeriksAvisa

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør

16-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør. – De gjentar løgner helt til alle tror på dem, skriver hun. Ukebladet avviser kritikken.

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

16-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Svarene finner du helt nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa