onsdag, 01 april 2020 12:34

Sølvtyverier på Kongsberg 1623–1861

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

Bjørn Ivar Bergs nye bok, Sølvtyverier på Kongsberg 1623–1861, forteller om små og store tyverisaker. Den avdekker en mytebelagt kriminalitet, og forbryterne og deres stilling i samfunnet er forsøkt identifisert.

Fra gruvene på Kongsberg ble det utvunnet sølv for store verdier i årene 1623–1958. Noe av det kom på avveier. Tjuvsølv gikk mellom flere hender til gullsmeder og bygdesølvsmeder. Etterforskning påviste sølvets veier til by og bygd. Det havnet i gårdssmier på Hedemarken, ble fraktet med kløvhest over Hardangervidda til Bergen eller med dampskip til København. Med varierende hell strevde bedriftsledelse og myndigheter med å motvirke, oppdage og straffeforfølge tyveriene.

Sølvtyverier på Kongsberg 1623–1861 forteller om små og store tyverisaker, med et fargerikt persongalleri bestående av omkring fem hundre involverte. Boka er resultatet av en inngående undersøkelse for å avdekke en mytebelagt type kriminalitet, så langt den kan spores i rettsprotokoller og andre kilder. Forbryterne og deres stilling i samfunnet er forsøkt identifisert. Bokas sosialhistoriske innfallsvinkel gir et nyansert bilde av de mange samfunnsgruppene som var involvert, fra fattige arbeidere til velstående borgere. Mange bygdefolk var mellomhandlere i helerinettverkene som håndterte sølvet på dets vei fra gruver og andre arbeidssteder, til dem som kunne nyttiggjøre seg det.


Fag: Historie
Målgruppe: Allmenn
ISBN 9788283050851
576 sider Hard perm
Pris: Kr 520,–
Utgivelsesdato: April 2020

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Andre saker å lese

Ringerike Historielag: En Helt i Djevelens Brigade

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Historielag:  En Helt i Djevelens Brigade

Bli med på et fascinerende foredrag med Christopher Hals Gylseth, hvor han utforsker den utrolige historien til Finn Roll, en nordmann som forlot sitt hjemland for å kjempe mot nazistene...

Les mer i RingeriksAvisa

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

Just Padel Group (JPG) har bestemt seg for å anke dommen fra Agder tingrett der den tidligere skihopperen Anders Jacobsen ble tilkjent flere millioner kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To Hallinger varetektsfengslet for voldtekt og filming av tenåring

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

To menn er i Buskerud tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og filmet en tenåring.

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på Solli plass: Mann alvorlig skadet

18-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann fikk hodeskader da han ble slått ned på Solli plass i Oslo natt til torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa