mandag, 23 september 2019 09:38

Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt

Skrevet av
Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. Foto: Tim Goode / AP / NTB scanpix

All flytrafikk med Thomas Cook Airlines Scandinavia er innstilt. Ving opplyser at de jobber intensivt for at kunder skal få komme seg hjem raskt.

Vinggruppens eiere, Thomas Cook Group, har søkt om konkurs. Omtrent 9.000 nordmenn blir direkte rammet av dette.

Vingreiser har lagt ut informasjon til sine kunder på nettsidene sine.

Alle avreiser mandag er innstilt. Også hjemreiser med Thomas Cook Airlines Scandinavia er innstilt.

Kunder bes sjekke på ving.no eller på billetten sin hva som gjelder for sine reiser.

– Vårt fokus akkurat nå er å ta vare på berørte kunder, og vi forventer å ha mer informasjon i løpet av dagen. For mer detaljert informasjon om hva som gjelder for din reise, kan du se på ving.no eller i Ving-appen. Alle pakkereiser som er bestilt av Ving, er sikret av reisegarantien, opplyser selskapet på sine nettsider mandag morgen.

Passasjerer som skulle ha reist med Ving og flyselskapet Thomas Cook Airlines mandag, får beskjed om å ikke reise til flyplassen.

Ving opplyser at reiser bestilt gjennom deres selskap, men med andre flyselskaper som British Airways, Norwegian og Thai Airways ikke blir berørt.

SAS opplyser imidlertid til NTB at Ving-kunder som skulle reise med SAS fra Trondheim til Kypros mandag, må bli hjemme.

Kunder som har bestilt reiser med Ving med avganger i tiden fremover, bes holde seg oppdatert på selskapets nettsider.

– Vi regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen og vil oppdatere alle så fort vi har mer informasjon, skriver Ving.

Thomas Cook avviste tilbud på Ving før sommeren

Det svenske investeringsselskapet Triton Partners ville kjøpe Ving før sommeren, men Thomas Cook sa nei, forteller flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

– Jeg anser det som ikke usannsynlig at de kan komme på banen for å overta Ving, sier han til NTB, men understreker at han ikke har noen konkret info om dette.

Elnæs er uavhengig analytiker og følger fly- og reiselivsbransjen tett. Han sier Triton Partners har vært med i kulissene helt fram til Vings eier Thomas Cook ble slått konkurs natt til mandag.

– Ving Norge og Sverige har gått med overskudd i årevis. Ving har en veldig god merkevare og har mindre konkurranse enn Thomas Cook har hatt i Tyskland og England, forteller Elnæs.

Han kjenner ikke til noen andre investorer som har vist interesse for Ving. Elnæs mener imidlertid Triton må være raske, dersom de fortsatt er interessert i å kjøpe Ving.

– Det må skje raskt, så ikke merkevaren tar skade, sier Elnæs, og antyder at en avklaring kan komme i løpet av uka.

Reiseforsikring gjelder ikke ved konkurs

Nordmenn som er på ferie med Ving, kan ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader på grunn av konkursen i eierselskapet Thomas Cook.

Det opplyser informasjonsdirektør Jon Berge i If og Europeiske Reiseforsikring til NTB.

– Forsikringsmessig er det unntak for konkurs. Det er bransjestandard, så det vil gjelde alle norske passasjerer, sier Berge.

Han påpeker imidlertid at de som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, kan ha en mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.

Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg

Daglig leder Aki Viitala i Reisegarantifondet sier at de jobber med å sende ut informasjon til alle som er rammet av Thomas Cook-konkursen.

– I tett samarbeid med Ving har vi kontroll på hvor folk oppholder seg. Vi har konkursrutiner og beredskapsplaner knyttet til hendelser som dette, sier Viitala til NTB.

Ved konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Viitala oppfordrer alle Ving-reisende til å forholde seg til dem via epost gjennom dagen.

– All informasjon kommer på våre nettsider. Konkursen rammer svært mange, og det er mye ryddigere at alle forholder seg til epost, som vi har rutiner for, sier han.

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook.

Litt over klokken 3 natt til mandag opplyste Thomas Cook på sine nettsider at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Fra det øyeblikket var selskapet teknisk sett konkurs, og det går derfor mot en styrt avvikling av selskapet.

Sist redigert mandag, 23 september 2019 09:43