onsdag, 14 november 2018 09:45

Stinn brakke på nordsiden

Skrevet av
Stinn brakke på nordsiden Foto: Frank Tverran

Brorparten av de frammøtte var åpenbart misfornøyde naboer i Follum-området. Men det var mer enn støy fra datasentraler som engasjerte.

Puben Kooperativen på Nordre Torg var for anledningen stedet for informasjon og debatt om vår digitale framtid.

Unnskyld for hva?

Lederen av RingeriksKraft, Ole Sunnset, var først ut av innlederne. Han fortalte litt om den kontakten som hadde vært tidligere med "større aktører" i forbindelse med kjøp av kraft for drift av datasentraler. Først etter elavgiftsfritaket i 2017 ble det mer fart i interessen fra utlandet og RingeriksKraft engasjerer seg i dag aktivt for å få flere datasentraler til Ringerike. Han mente også at dersom vi snakket mer sammen, ville vi helt sikkert lykkes innenfor dette forretningsområdet.

- Beklager til de som er plaget av vår virksomhet, avsluttet Sunnset. Hvem som kan være plaget av strømleveranser er vanskelig å si. Det er vel ikke RingeriksKraft som driver datasentralene på Follum?

Blockchain og bitcoin

stefan nilsson
Stephan Nilsson (Foto: Frank Tverran)

Stephan Nilsson er leder for Norges bitcoin- og blockchainforening. Han kunne fortelle at det i tillegg til Bitcoin, finnes 2093 lignende digitale valutaer i dag. Han fortalte litt om hva som ble produsert i datasentrene i forbindelse med transaksjoner i blockchainteknologien. Interessant for de som hadde satt seg litt inn i dette tidligere og fullstendig uforståelig for de som møtte disse begrepene for første gang.

En framtidig teknologi

tom staavi
Tom Staavi (Foto: Frank Tverran)

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge hadde brukt et par år på å forsøke å forstå hva dette er før han ga opp. -Men så forstår jeg heller ikke hvordan motoren på bilen min virker, la han til.

Staavi hadde tro på blockchainteknologien, men ikke mye til overs for de digitale valutaene. Han illustrerte dette ved å vise en kurve hvor Bitcoin og norske kroner ble sammenlignet med dollar. Her viste det seg at Bitcoin føyk opp og ned som en jojo mens den norske krona holdt stø kurs.

Tom Staavi hadde tro på teknologien på lang sikt. Han mente det måtte komme bedre reguleringer og et mer avansert system dersom dette skulle anvendes til økonomiske transaksjoner.

Ingen investorer

De som står bak de fire Kryptovault-selskapene i Stavanger, Hønefoss, Dale og Glomfjord, er Rein-Owe Flister, Kjetil Hove Pettersen og Lars Helge Helvig. Selv om de har med seg en rekke mindre aktører som Sirkus Johannesen Holding AS, er det disse tre som bestemmer alt i Kryptovault.

Det er som kjent et børsnotert japansk foretak som er hovedkunde på Follum.

På Viul er det også i ferd med å etableres datasentraler.   Det finnes gode forbindelser mellom den nye eiren av Huthamaki på Viul og det tyske foretaket Callax Holding GmbH. Styreleder og daglig leder av Quasar Assets Norway AS (Firmaet som har kjøpt fabrikken på Viul), er også Geschäftsführer (leder) av det tyske firmaet  Callax Telecom Services GmbH. Og sistnevnte er 100% eid av Callax Holding GmbH. Tidligere var Ömer Kagan Birol Varol Geschäftsführer i Callax Telecom Services GmbH. Han er nå Geschäftsführer i Callax Holding GmbH.

Callax Holding hadde i 2016 inntekter på 1.244.874.000 euro (!) Callax Holding GmbH eies 100% av det nederlandske firmaet BVM Communications B.V. i Amsterdam. Her er også Ömer Kagan Birol Varol Geschäftsführer.

Sist redigert onsdag, 14 november 2018 18:37