onsdag, 12 august 2015 15:55

Celebert besøk på Eggemoen

Skrevet av
Forsvarsministeren med følge ankommer Eggemoen etter en tur i det blå Forsvarsministeren med følge ankommer Eggemoen etter en tur i det blå Foto: Frank Tverran

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fikk se Hønefoss fra sin beste side under en helikoptertur onsdag. På Eggemoen ble det demonstrasjon av militære minidroner etterfulgt av lunsj med informasjon om regjeringens satsning på nye reformer i Forsvaret.

eggemoen2
Ine Eriksen Søreide følger med på skjermen til pilot Rune Prestgarden Hansen. Til høyre adm. dir. Gudmund Kjærheim i Prox Dynamics AS (Foto: Frank Tverran)

Det finnes utrolige mengder high-tec i de små dronene til Prox Dynamics AS. Disse minidronene, med en rekkevidde på et par kilometer, måler bare noen få centimeter og veier nesten ingen ting. De kan holde seg i lufta i ca 25 minutter. Riktignok noe utsatte for vær og vind, men robusthet er noe det jobbes med hele tiden.

Målgruppen for disse dronene, er miltært personell. Dronen sendes i forveien utstyrt med et kamera som bare veier 2/10 gram. Hele utstyret er tilleggsutstyr til en ordinær infanterist. Dermed kan soldaten vite hva som er foran seg i terrenget eller i bygatene.

eggemoen3
Pilot Rune Prestgarden Hansen før han slipper dronen (Foto: Frank Tverran)

Dronen operer normalt med sattelittnavigering, men kan også stedsnavigere seg mot bakken dersom det ikke oppnås sattelittkontakt. Bilde- og styresignaler mellom dronen og piloten er kryptert slik at det er nærmest umulig for en fiende å snappe opp eller overstyre signalet. I tillegg til det ordinære kameraet, som forøvrig kan greie seg med svært lite lys, finnes et alternativt IR-kamera. Dette kameraet kan lese varmeforskjeller i omgivelsene og kan brukes i stummende mørke.

Skjer det noe uforutsett, finner dronen tilbake til piloten av seg selv. Selskapet har nylig inngått en avtale med det norske forsvaret om levering av de siste dronene, betegnet PD-100 med Black Hornet 2 nano-sensorer. Kontrakten har en verdi av 27 millioner og produksjonen skjer på Eggemoen.

Det var Ringerike Høyre som sto som arrangør av møtet.

Sist redigert fredag, 20 oktober 2017 09:45

Beslektede artikler

Andre saker å lese

Dette bestiller hønefossingene hjem

23-07-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

Dette bestiller hønefossingene hjem

Wolt lanserte leveringstjenesten sin i Hønefoss i mai i år, og etter to måneders drift i byen er hønefossingenes favorittmat ganske tydelig. Selv om tilbudet er variert, er det allikevel...

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa