torsdag, 25 juni 2015 15:58

Antall eneulykker øker i Hønefoss

Skrevet av
Hold fokus! Hold fokus!

Antallet eneulykker øker i Hønefoss, viser tall fra forsikringsbransjen. Mobilbruk og ufokuserte sjåfører utgjør en stor risiko, advarer Trygg Trafikk og Gjensidige.

Det var totalt 131 eneulykker på veiene i Hønefoss i første kvartal i år. Det er en økning på vel 9 prosent fra samme periode i fjor, da det ble registrert 120 eneulykker.
‒ Statistikken viser hvorfor vi nettopp lanserte kampanjen ”Hold fokus.” Selv om det er færre enn før som omkommer eller blir hardt skadd i trafikken, øker antallet ulykker med kun én person i bilen. Vi bruker mobilen mer og mer og er vant til å være tilgjengelige. Denne vanen tar vi med oss inn i bilen. Mobilbruk må derfor ta sin del av skylden i eneulykkene, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Buskerud, Anne Marit Jordheim.


Store mørketall

De siste årene har antallet ulykker på norske veier gått noe ned. Den negative utviklingen i antallet eneulykker er imidlertid bekymringsverdig. Det er stadig flere elementer som potensielt kan distrahere bilister, og den teknologiske utviklingen bidrar til dette.
‒ Det finnes ingen god statistikk på hvor mange ulykker som faktisk skyldes uoppmerksomme fører. Slike årsaker rapporteres sjelden inn, og vi tror dessverre at mørketallene er store. Vi er imidlertid sikre på at det hvert år utbetales millionbeløp som følge av bilisters uoppmerksomhet, sier direktør for skade i Gjensidige, Sigurd Austin.

Viktig kampanje

Sammen med forsikringsselskapet Gjensidige lanserte Trygg Trafikk i forrige uke en ny, innovativ kampanje rettet mot ufokuserte bilister. Den interaktive løsningen, som gjør deg til hovedperson i den sterke filmen har allerede fått voldsom oppmerksomhet i sosiale medier.
‒ De fleste kjenner seg igjen i problemet filmen berører, og det er tydelig at denne kampanjen treffer en nerve i folk. 350 000 nordmenn innrømmer å taste på mobilen bak rattet, selv om de fleste vet at dette er farlig. Ingen vil møte bilister som taster eller surfer på mobilen fremfor å se på veien, sier Jordheim.


Farlig og dyr uaktsomhet

En undersøkelse gjort av Trygg Trafikk og Gjensidige i forkant av kampanjen viste at 1,1 million nordmenn lar seg distrahere bak rattet. Gjensidige opplever jevnlig eksempler på slik uaktsomhet. En bilist på Østlandet gjorde nylig som han pleide, og skulle sende melding om at han var på vei for å hente en person.
‒  Han rakk bare skrive noen få bokstaver før han kom over i feil kjørebane, og frontkolliderte med en annen bil. Heldigvis var det ingen som ble alvorlig skadet, men begge bilene ble totalskadet. Dette regnes som grovt uaktsomt, og kan føre til store avkortninger fra forsikringsselskapet. Men det viktigste er risikoen det medfører for føreren selv, og alle medtrafikanter, sier Austin.

Andre saker å lese

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbil i brann i Tanberglia

22-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent søndag kveld tok det fyr i en elbil i et garasjeanlegg i Tanberglia.

Les mer i RingeriksAvisa