torsdag, 11 april 2024 13:38

Bålforbudet starter den 15. april

Skrevet av
Bålforbudet starter den 15. april Foto: Pixabay

Fra mandag 15. april er det igjen generelt bålforbud. Fram til 15. september er det strengere regler for å gjøre opp åpen ild i skog og utmark.

– Det generelle bålforbudet, som gjelder fra 15. april til 15. september, betyr at det er forbudt å tenne bål, engangsgrill, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige særlig i områder der det har vært lite nedbør. Er du usikker, bør du ta kontakt med lokalt brannvesen, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Tenk deg om

Søtorp oppfordrer til å tenke deg om, og være varsom. Han viser til at mange gress- og skogbranner har startet som følge av kaffebål, som ikke var forsvarlig slokket. Andre har startet etter gjenglemte engangsgriller. Gnister kan fly langt. Selv om det er vått og fuktig der du er, kan det være tørt like i nærheten.

– Ta heller med varm mat på termos enn å risikere å starte brann ute i naturen. Det er viktig å ikke belaste brannvesenet unødig, og brudd på regelverket kan straffes med bøter, poengterer Søtorp.

Benytt godkjente bålplasser

Den som tenner bål, er selv ansvarlig for å slokke det helt og rydde opp etter seg. Mange kommuner tilrettelegger for bålbrenning ved å etablere godkjente bålplasser. Disse er det stort sett lov å bruke hele året. Søtorp anbefaler bruk av disse der de finnes. Du finner en oversikt over godkjente bålplasser på din kommunes nettsider.

Klimaendringer har medført at skogbrannsesongen kan strekke seg langt utover perioden for det generelle bålforbudet. Det har allerede vært en rekke gressbranner i 2024. Derfor kan norske kommuner innføre forbud mot å gjøre opp ild når som helst i løpet av året, også utenom perioden for bålforbudet. Dette kan kommunene gjøre brannfaren er spesielt stor, og er hjemlet i § 3 i Forskrift om brannforebygging. Denne ble utvidet med virkning fra 11. juni 2020.

Det er også viktig å vite at den enkelte kommune har forskrift som regulerer åpen brenning. Vi anbefaler at du setter deg inn denne.

Andre saker å lese

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

Kriminalomsorgen har besluttet at den korrupsjonsdømte ekspolitimannen Eirik Jensen (66) må tilbake i fengsel. Jensens advokat mener det vil være direkte skadelig.

Les mer i RingeriksAvisa

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

Les mer i RingeriksAvisa

FredagsQuiz

24-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens spørsmål. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Problemer hos Telia er nå fikset

23-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere Telia-kunder mistet ved 21-tiden torsdag kveld internett. Nettselskapet opplyser at de jobber med feilsøking.

Les mer i RingeriksAvisa