onsdag, 07 februar 2024 13:52

Google bygger enormt datasenter i Skien – investerer 600 millioner euro

Skrevet av
Skisse av det planlagte datasenteret. Skisse av det planlagte datasenteret. Foto: Google / NTB

Teknologigiganten Google starter bygging av et nytt datasenter i Skien som skal stå klart i 2026, og selskapet investerer med dét 600 millioner euro i Norge.

For denne første fasen har Google fått tildelt 240 megawatt (MW), skriver de i en pressemelding. Selskapet anslår at senteret vil skape verdier for 6,7 milliarder kroner i Norge.

Når anlegget er operativt i 2026, er det anslått at det vil driftes på over 99 prosent karbonfri energi som følge av energisammensetningen i det norske strømnettet.

– Å utnytte varmen fra datasenteret representerer en mulighet for energisparing og bidrar til energiomstilling. Googles nye anlegg i Skien vil være klart for gjenbruk av overskuddsvarme, ifølge selskapet.

Fornøyd minister

– Vi trenger datasentrene. Regjeringen vil stryke den nasjonale datalagringsevnen. Det handler om mer enn feriebilder og kattebilder, sier digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) på en pressekonferanse ifølge NRK.

Onsdagens kunngjøring bekrefter at Google investerer 600 millioner euro i byggingen av sitt datasenter og tilhørende digital infrastruktur i Skien.

En økonomisk ringvirkningsrapport utført av Deloitte på oppdrag fra Google anslår at Googles datasenterinvestering i Norge vil generere en verdiskapning på 6,7 milliarder kroner mellom 2024 og 2025.

100 arbeidsplasser

Dette inkluderer 2,2 milliarder kroner per år i direkte økonomisk effekt, 2,7 milliarder kroner i indirekte økonomisk effekt og 1,8 milliarder kroner i indusert økonomisk effekt, målt i bruttonasjonalprodukt.

Google anslår også at byggingen kommer til å etablere 4000 arbeidsplasser, mens selve datasenteret vil sørge for rundt 100.

Skien-ordfører Marius Roheim Aarvold (H) er glad for at Google vil etablere seg i kommunen.

– Etableringen vil være et viktig bidrag til vår region i form av styrket digital infrastruktur, nye arbeidsplasser og ny kompetanse – og ikke minst økt internasjonal synlighet, sier han.

Andre saker å lese

Rekordmåling av barn som tas ut av fritidsaktiviteter

29-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Rekordmåling av barn som tas ut av fritidsaktiviteter

Frelsesarmeens fattigdomsbarometer fortsetter å slå dystre rekorder. Nesten hver femte forelder svarer nå at de dropper eller kutter i fritidsaktiviteter for egne barn, og enda flere har sluttet å kjøpe...

Les mer i RingeriksAvisa

Ingen pågrepet etter skyting i Oslo – politiet har beslaglagt våpen

28-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Ingen pågrepet etter skyting i Oslo – politiet har beslaglagt våpen

En mann er alvorlig skadd etter å ha blitt skutt på Grønland i Oslo sentrum natt til søndag. Ingen er pågrepet, men et skytevåpen er beslaglagt.

Les mer i RingeriksAvisa

Nye toaletter i skateparken

27-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nye toaletter i skateparken

Etter mange år med portromspissing har ikke Hønefoss fått bare ett, men nå kommer også toalett nummer to på plass.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 17

27-04-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 17

Her er den siste ukens eiendomsoverdragelser i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa