Utskrift
Skrevet av NTB NTB
Publisert 05. mai 2015 05. mai 2015
Opprettet 05. mai 2015 05. mai 2015
Sist oppdatert 05. mai 2015 05. mai 2015

fonus
På Fonus.no kan du bestille hele eller deler av begravelsen (Foto:Fonus)

(NTB) Begravelsesbyrået Fonus lanserer i dag en egen nettbutikk der pårørende kan bestille hele begravelsen på internett. Målet er å skape full åpenhet om priser i bransjen, og sikre at begravelsen skjer på de etterlattes premisser. (Les mer ved å klikke på tittel)

- Det er flere fordeler med å gjennomføre hele eller deler av en begravelsesbestilling på nett. For noen kan det være ukomfortabelt å planlegge gravferden med en fremmed person. Vi lanserer derfor en ny nettbutikk for å gi flere valgmuligheter til de som ønsker å planlegge begravelsen selv, sier Marita Eikenes, administrerende direktør i Fonus Begravelsesbyrå.

- Vi tror mange vil finne støtte i å kunne begynne bestillingen på nett, og dermed forberede seg før de møter oss. Når informasjonen ligger tilgjengelig på nett, øker gjennomsiktigheten i bransjen. Det er helt nødvendig, sier Eikenes.

Fonus var først ute i Norge med å bruke internett som et verktøy i planleggingen av begravelsen i 2007. Nå lanseres den nye nettbutikken for å gi etterlatte mer fleksibilitet.

Bransjen får kritikk

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Fonus sier 1 av 4 at regningen var høyere enn forventet etter gravferden.

- Flere oppgir at de får prissjokk i etterkant av en begravelse. Bransjen har fått fortjent kritikk for å være tilbakeholdene med priser. Nettbutikken er et viktig steg mot å gi full åpenhet om hva det koster å gjennomføre en begravelse. Dette er på høy tid, sier Eikenes.  

Prissammenligning mellom byråene har hittil vært nærmest umulig. Ofte skjer salget i det personlige møtet med den pårørende, og det har vært vanskelig for pårørende å få oversikt over hvilke kostnader man kan forvente seg.

- Gravferdsbransjen ligger bak de fleste andre bransjer når det gjelder gode og kundevennlige digitale løsninger. Med en nettbutikk kan pårørende få tid til å vurdere og diskutere ulike valg og priskrav før de møter oss, understreker hun.  

Internett overtar

Med få unntak, blant annet i Canada, er bestilling av begravelser på internett et nytt fenomen. Fonus ser stort potensial i nettbutikkløsningen, som formidler alle tjenesteområdene som basistjenester,seremonitjenester, musikk, blomster, kiste og gravsteiner.  

- Vi skal selvfølgelig fremdeles være her for alle som søker personlige råd eller ønsker å gjennomføre hele prosessen ansikt til ansikt, men vi tror det er forventet at bransjen også tilbyr digitale løsninger.  

- I løpet av få år vil majoriteten av begravelser bli bestilt helt eller delvis over internett, avslutter Eikenes.