mandag, 20 juni 2016 23:36

Fra rhombeporfyr til sandstein/basalt

Skrevet av
Fra rhombeporfyr til sandstein/basalt Foto: Rasmus Lindberg

Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 er svært fornøyd med scanningene de har foretatt med helikopter. Noen av resultatene fra scanningen kan du se lenger ned i denne artikkelen.

- Vedleggene viser en test på å se hva vi kan få ut av data for videre bearbeiding ved flyscanning. Resultatet her må tas som det, det på ingen måte »fasit» på hverken trase eller resultat, men det viser noe om hva som er i bakken, og hva vi kan finne ut ved a scanne fra luften, sier leder for anleggs og JBT-teknikk Terje Andreas Vik..

- Det vi ser er at dataene ser veldig bra ut , vi finner gjennomgående strukturer. Noen av disse passer også veldig bra med den forventete geologien fra NGU sine kartdata. F.eks. ser man helt i nord en lavresistiv struktur (grønne til gule farger) som kommer opp mot overflaten. Dette er akkurat der NGUs berggrunnskart viser en overgang fra rhombeporfyr til sandstein/basalt. Helt i sør sør virker det som om vi kan se løsmasseoverdekning.

- Endelig rapport vil være sammenstilt av alle flyvninger og med en fortolkning av de innsamlede data. Dette vil vi så benytte videre for å lage borprogram for å gå ut i terrenget og sjekke nærmere ved fysisk boring. Det vi da vil se etter er områder med bløte masser, leire/kvikkleire etc, samt for tunnelene kjernebore i områder med forkastningsoner, bergartsskiller, eller andre indikasjoner på svakheter i fjellet.  Dette vil gi oss grunnlag for å velge beste metode for å drive tunneller gjennom fjellet, fundamentere broer, underlag for fundamentering av jernbane, veger og konstruksjoner.

- Kombinasjonen med å scanne fra fly gjør også at fysiske boringer i marken kan reduseres vesentlig. Dette vil gjøre ulempene for  gårdbrukere, beboere, naboer og berørte parter i korridoren minst mulig.

- Samtidig gjør det oss som skal gjennomføre byggeprosessen tryggere på at de løsningene vi velger er gode, byggbare og hensiktsmessige, sikre og varige, avslutter Vik.

scan2

scan3

Sist redigert tirsdag, 21 juni 2016 08:09

Andre saker å lese

Knivstikking i Hønefoss

04-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann ble knivstukket i Hønefoss sentrum natt til lørdag. Nå er en annen mann siktet for grov kroppsskade.

Les mer i RingeriksAvisa

Låvebrann i Sigdal – sikkerhetsavstand på 300 meter

04-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En gassflaske som eksploderte, førte til at brannvesenet måtte sette en sikkerhetsavstand på 300 meter ved en låve som brant i Sigdal natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa