Skriv ut denne siden
fredag, 24 september 2021 08:01

Thorbjørnrud Ysteri får kr. 100 000 for nye oster og nytt formidlingssenter.

Skrevet av
Thorbjørnrud Ysteri v/ Olav Lie-Nilsen. Lokalmat er mer populært enn noen gang. Thorbjørnrud Ysteri v/ Olav Lie-Nilsen. Lokalmat er mer populært enn noen gang.

Thorbjørnrud Ysteri på Hadeland har fått et stipend på kr. 100 000 som en av vinnerne i MENYs Matskattstipend. 450 lokalmatprodusenter var med i vurderingen.

Thorbjørnrud Ysteri har gjennom mange år vist både kreativitet og gjennomføringsevne. Ysteriet produserer spennende oster av svært høy kvalitet, og melken kommer fra kyrene, sauene og geitene fra egen gård på Hadeland.

Ysteriet flyttes nå fra Thorbjørnrud Hotell til gården Øvre Kjekshus, dette for å komme tettere på dyra og få maksimal ferskhet på melken. På gården bygges det også et nytt formidlingssenter for besøkende. Ysteriet skal utvikle nye oster, blant annet to gauda-inspirerte guloster; en på sauemelk og en på kumelk, samt en ferskost som et alternativ til kjøtt eller tofu.

Selv om Thorbjørnrud Ysteri gjorde det skarpt i lokalmatkonkurransen, ble de forbigått av to andre produsenter.

Metervare, Sinsen i Oslo – hovedstipend på kr. 300 000

Metervare tar vare på et viktig håndverksfag; pølsemakeryrket. Oslo-bedriften, lokalisert på Sinsen, lager unike pølser basert på gamle produksjonsmetoder, håndarbeid og bestemorsteknikker og bygger stolthet rundt et utdøende yrket ved å ta til seg flere lærlinger og holde foredrag og pølsekurs, blant annet for skoler.
Metervare lager dessuten fantastisk gode pølser, og tilfører kategorien noe nytt: Pølsene har høyt kjøttinnhold, består av rene råvarer, naturlige ingredienser og er smakstilsettes med selvplukkede urter fra nærområdet.
Nå ønsker Metervare å utvikle nye, unike produkter som rå pølse i ring, en polsk-inspirert pølse, en kyllingpølse og nye sauser.

Balholm, Balestrand i Sogn - stipend på kr. 200 000

Balholm har i en årrekke, med sin stayerevne og fokus på innovasjon og bærekraft, produsert fruktdrikker av svært høy kvalitet og vært sentral i utviklingen av ciderprodukter i Sogn. Produktene er frie for tilsetningsstoffer og representerer dessuten god ressursutnyttelse: De er laget med lokale, utsorterte epler som råvare.
Nå ønsker familiebedriften å redde plommene – ca. 15 prosent av avlingene kastes. Familiebedriften i Balestrand ønsker å utvikle nye desserter, som hermetiske plommer. Dette er spennende ut fra et bærekraftperspektiv, men også fordi det er lite plommeprodukter på det norske markedet.