Skriv ut denne siden
onsdag, 22 september 2021 08:07

Konstruksjon som kunst på Granavollen

Skrevet av
Glasslåven kunstsenter på Granavollen, Gran, feirer i år 5-årsjubileum. Glasslåven kunstsenter på Granavollen, Gran, feirer i år 5-årsjubileum. Foto: Ingvil Skeie Ljones

Lørdag 25. september åpner utstillingen "Konstruksjon", med Johannes Engelsen Espedal og Fredrick Arnøy, ved Glasslåven på Hadeland. Espedals installasjoner fremstår som fragmenterte landskap basert på skrot, mens Arnøys malerier er abstrakte bruddstykker av minner fra hjem og hus.

Espedal og Arnøy arbeider begge med konstruksjoner, men med ulike tilnærminger. Espedal benytter gjenstander som er ødelagt, og som kanskje anses som skrot. Fra loft, uthus, kjellere eller grøftekanter: et dusjkabinett, et møbel, eller en landbruksmaskin. I skulpturelle komposisjoner føres elementene inn i en kunstnerisk sammenheng, som illustrerer et fragmentert landskap.

Hjemmets drømmer

Grunnpilaren i maleriene til Arnøy har de siste årene vært ideen om hjemmet og alt det innebærer av traumer, drømmer og andre minner. Arbeidene har gjerne et fravær av mennesker, men rommer likevel spor av menneskelig nærvær og aktivitet. Enkelte av maleriene er figurative, i form av landskapsmotiver, hus og bygninger. Andre igjen er mer abstraherte bruddstykker av minner, fragmenter av et hjem eller en huskonstruksjon – en tilværelse i oppløsning.

Satser på samtidskunst

Utstillingen er den første i en lang rekke med to parallelle utstillinger ved Glasslåven. Kunstsenteret, som ble etablert for fem år siden, har den senere tid fått økt oppmerksomhet og besøk. Beliggende på Granavollen på Gran, er Glasslåven blitt et naturlig besøksmål i Hadelands-regionen. Nå satser kunstsenteret på utstillinger med samtidskunst, og aktiviteter og tilbud tilknyttet det nye utstillingsprogrammet.