Skriv ut denne siden
onsdag, 15 september 2021 07:55

Menn sover dårligere enn kvinner første del av månefasen

Skrevet av
Menn sover dårligere enn kvinner første del av månefasen Foto: Frank Tverran

En ny, svensk studie knuser noen myter om hvor dårlig kvinner sover sammenlignet med menn. Mange menn sover dårligere enn kvinner når månen er ny.

Det er forskere ved Institutt for nevrovitenskap ved Uppsala universitet som har funnet sammenhengen mellom dårligere søvn hos menn og første halvdel av månefasen.

Studien på én natts søvn hos over 800 menn og kvinner ble nylig publisert i Science Direct.

I perioden der månens overflate blir mer og mer synlig fra jorda, våknet mannlige deltakere oftere og hadde dårligere søvnkvalitet enn menn som fikk søvnen målt i perioden der månen blir mindre og mindre synlig.

Hos kvinnene virket det ikke som månefasen spilte noen rolle for søvnen.

Sol og måne

Forskerne tror muligens mengden sollys som reflekteres via månen omtrent når mennesker legger seg, spiller inn.

– Dessuten har en nylig publisert studie vist at menns hjerne kan være med mottakelig for lysforholdene i omgivelsene enn kvinners hjerne, sier forsker Christian Benedict, ansvarlig for studien.

Han påpeker at studien ikke kan slå fast om månens effekt er direkte eller indirekte.

– Om det er månesyklusen som påvirker mennene eller om månesyklusen samvarierer med andre faktorer som påvirker søvnen, sier Benedict.

Elektroder

Forskerne brukte den svært nøyaktige søvnmålingsmetoden polysomnografi (PSG) for å måle søvnkvaliteten hos 492 kvinner og 360 menn som sov hjemme i sin egen seng. De visste ikke at studien undersøkte månefasens påvirkning på søvn.

PSG innebærer at elektroder festes til hodet og kontinuerlig registrerer hjerneaktivitet, pust og muskelaktivitet i våken eller sovende tilstand. Metoden brukes blant annet for å bedømme forekomsten av søvn og søvnstadier.

Myter

Det er mange myter og til dels motstridende forskningsresultater knyttet til månens påvirkning på mennesker. Alt fra kvinners menstruasjonssyklus til forekomst av varulver hevdes å ha med månefaser å gjøre.

I 2013 fikk sveitsiske forskere mye oppmerksomhet for sin studie av søvnen hos 31 frivillige i en periode på 6 uker. Studien slo fast at mennesker sover dårligere i tiden rundt fullmåne.

Sist redigert onsdag, 15 september 2021 08:02