Skriv ut denne siden
søndag, 02 desember 2018 13:49

Mann i 80-årene omkom i brann

Skrevet av
Mann i 80-årene omkom i brann Foto: Frank Tverran

En mann i 80-årene som bodde alene i et hus i Harald Hårfagres gate i Hønefoss, omkom søndag formiddag.

hh rl 02
Foto: Rasmus Lindberg

Det var folk i nabohuset som først oppdaget brannen og som varslet brannvesenet. Det var allerede på det tidspunktet umulig å ta seg inn i huset uten verneutstyr.

Røykdykkere fra brannvesenet fant mannen og helsepersonell satte straks i gang gjenopplivningsforsøk. Politiet meldte på twitter om at mannen var død. Meldingen kom ved 12.30-tiden og det ble samtidig opplyst om at familien til den omkomne var varslet.

Det var en voldsom røykutvikling fra huset, som kunne sees fra lange avstander. Det samlet seg derfor etter hvert mange tilskuere på stedet.

Politiet arbeider med å avhøre vitner og foretar undersøkelser på brannstedet.

hh ft 03
Foto: Frank Tverran

33 har mistet livet i branner så langt i år
av NTB

Aldri har det vært registrert færre døde i branner enn i fjor. 2018 ligger an til å bli nok et år med få dødsbranner, men antall omkomne stiger.

Per 27. november hadde minst 31 mennesker, deriblant 21 menn og 10 kvinner, omkommet i branner i Norge i 2018.

Søndag morgen steg tallet til 32, da en mann i 50-årene døde i en brann i en enebolig i Lesja kommune i Oppland. Senere samme dag steg tallet til 33 da en mann i 80-årene mistet livet i en brann i en enebolig på Hønefoss.

Dermed er rekordåret 2017, da kun 26 nordmenn mistet livet i branner, passert med god margin vel en måned før året og brannmåneden desember er omme. Tallet er likevel svært lavt, og i gjennomsnitt har 62 mennesker mistet livet i brann hvert år siden DSB begynte å føre statistikk i 1979.

Direktoratets tall viser at eldre, pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige, er spesielt utsatt for å miste livet i brann. Om lag 75 prosent av dem som omkommer i brann er i disse gruppene, og personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å dø i brann enn resten av befolkningen.

Det er imidlertid ikke bare mennesker som omkommer i brann. Verst går det utover dyrene, og i fjor døde hele 7.799 dyr i brann i ulike typer næringsproduksjon. Blant dem var 6.712 fjærfe, 250 griser, 60 storfe, 38 katter, 17 hunder, fire papegøyer, tre kaniner, en hest, ett marsvin og en undulat.

DSB fører ikke statistikk på kjæledyr som dør i brann i private boliger, og tallene er trolig enda høyere.

hh drone
Foto: Rasmus Lindberg

Sist redigert søndag, 02 desember 2018 20:39