torsdag, 28 april 2022 20:06

Årets sommer kan bli kald og våt

Skrevet av
Vått og kaldt er nøkkelordene meteorologene bruker for å beskrive det norske sommerværet i år. Vått og kaldt er nøkkelordene meteorologene bruker for å beskrive det norske sommerværet i år. Foto: Vidar Ruud / NTB

Været i mai, juni og juli ventes å bli helt midt på treet i stort sett hele Norge, mens det kan bli noe bedre på sensommeren, ifølge Meteorologisk institutt.

I mai kan det bli kaldt, mens det i juni og juli mest sannsynlig blir «helt vanlig» vær, men noe våtere enn normalt, opplyser statsmeteorolog Vibeke Thyness til NRK. Hun jobber med sesong- og langtidsvarsling og legger fram prognoser for de neste tre månedene.

– Mai starter kjølig og vil bidra til at den gjennomsnittlige temperaturen holder seg lav, sier hun.

Årsaken til det kalde været henger sammen med sjøtemperaturen. Den påvirker lavtrykket og fungerer som et drivhjul for atmosfæren, sier hun. Nå er det kaldere overflatevann i Stillehavet enn det som er normalt, og derfor blir særlig mai en kjølig måned.

Det er for det meste de nordlige områdene i Skandinavia som får en kald forsommer. I indre strøk i Sør-Norge kan det bli litt varmere, sier Thyness, men understreker at marginene er små.

I middelhavslandene sørover i Europa kan det bli en betydelig varmere forsommer enn normalt i år.

Det er ingen tegn til at det blir en høytrykkssommer med stabilt vær, og det ser også ut som det norske sommerværet blir våtere enn normalt, sier statsmeteorologen.

Regnværet vil mest sannsynlig gi seg mot slutten av juli og utover, slik at sensommeren og september kan bli tørr og varm. Meteorologene ser ikke tegn på store nedbørsmengder utover høsten.

Andre saker å lese

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

06-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

Som første eiendomsutvikler i kommunen og en av de første i Viken, har Tronrud Eiendom blitt Miljøfyrtårn-sertifisert, og tar med det et nytt steg i den grønne omstillingen.

Les mer i RingeriksAvisa

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

05-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

Politiet avfyrte natt til lørdag varselskudd etter melding om at en person gikk med et skytevåpen i Rygge. Det viste seg at mannen kun bar på en paraply.

Les mer i RingeriksAvisa

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

05-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

Statens vegvesen, Skanska og PNC er enige om sluttoppgjøret for ny E16 i Jevnaker og inn i Ringerike. Det betyr at Vegvesenet holder seg innenfor styringsramma på 3,18 milliarder kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa