tirsdag, 26 mai 2015 18:46

KUBEN solgt

Skrevet av
Kuben i Hønefoss Kuben i Hønefoss Foto: Frank Tverran

Sektorgruppen, som også eier KUBEN i Hønefoss, er solgt til Citycon for 1,5 milliarder euro som dermed forsterker sin posisjon som Nordens største børsnoterte kjøpesenterspesialist.

Citycon kjøper Sektor Gruppen, Norges nest største eier og drifter av kjøpesentre. Citycon forsterker med det sin posisjon som det største børsnoterte selskapet med fokus på eie og drift av kjøpesentre i Norden og den tredje største operatøren i Europa. Oppkjøpet på 1,47 milliarder euro gir Citycon eksponering over hele Norden, og øker selskapets brutto eiendelsverdi (GAV) med nesten 50%, fra 3,4 milliarder euro til 4,9 milliarder euro.

Transaksjonens største fordeler er:

  • Styrket nordisk posisjon gjennom større nedslagsfelt og geografisk diversifisering. Etter transaksjonen eier Citycon 55 kjøpesentrene i Norden og Estland. Det totale antallet besøkende øker fra 150 millioner til over 200 millioner, og antall kvadratmeter tilgjengelig for utleie (GLA) øker fra 1 million til 1,4 millioner.
  • Sektor passer perfekt strategisk med sin kvalitetsportefølje av urbane dagligvare-forankrede kjøpesentre på steder med sterk demografi.
  • Citycon når umiddelbart kritisk masse i Norge - en av de raskest voksende og sterkeste økonomiene i Europa
  • Utmerket norsk ledelse slutter seg til Citycon: Kan fokusere på verdiskaping fra dag én.
  • Stort potensial med operasjonelle og finansielle synergier.

- Vi gleder oss over dette oppkjøpet som gjør at vi nå finnes i hele Norden. Transaksjonen er et definerende steg mot vårt mål om å være det mest kjente merkenavnet blant nordiske og baltiske kjøpesentre. Strategisk passer Sektor perfekt for oss. Sektor er en organisasjon av høy kvalitet med en imponerende merittliste, verdifulle eiendeler og en erfaren ledelse, sier Marcel Kokkeel, administrerende direktør i Citycon.

kuben utsmykning
Arkitekt og kunstner Per Åge Lyså har utsmykket KUBENS fellesarealer (Foto: Frank Tverran)

- Vi er storfornøyd med å få en eier som har mye erfaring med eiendomsforvaltning innen detaljhandel, samt en langsiktig visjon og investeringshorisont. Å integrere Citycons brede erfaring, finansielle styrke og sterke ledelse med vår, vil gi optimale vilkår for videre vekst og utvikling. Samtidig vil det også skape stordriftsfordeler og synergier, sier Eirik Thrygg, administrerende direktør i Sektor Gruppen.

- Internasjonale forhandlere analyserer ofte Norden som ett marked. Nå kan vi tilby dem en komplett nordisk plattform. Citycon og Sektor deler den samme strategien med kjøpesentre i urbane strøk i hjertet av lokalsamfunnet. Dette gjør at sentrene dekker daglige behov, fortsetter Marcel Kokkeel.

Størrelse er viktig i detaljhandel fordi det gjør eiendomsporteføljen mer attraktiv for leietakere, og gir stordriftsfordeler for innkjøp, drift og digital innovasjon. En større portefølje gir et solid grunnlag for deling av beste praksis, fleksibilitet for leietakere, leieavtaler på tvers av landegrenser og digitale markedsføringstiltak.

Transaksjonen gjenspeiler Citycons fokus på å utvide sin portefølje i urbane, raskt voksende nordiske byer. Sektors portefølje oppfyller Citycons strenge utvalgskriterier knyttet til urbane lokasjoner, hverdagshandel, sterk demografi og nærhet til offentlig transport og fasiliteter for å sikre konsistent kundedekning. Oppkjøpet gjør at Citycon nå har en ledende markedsposisjon i Finland, Sverige, Norge og Estland og et etablert fotfeste i Danmark.

- De siste årene har vi fokusert på å optimalisere våre inntekter, portefølje og fleksibiliteten i vår finansieringsstruktur.  Nå er vi klare for en strategisk forstørrelse av driftsplattformen vår, sier Kokkeel.

Sektors portefølje består av 34 kjøpesentre totalt, hvorav 20 er fullt eller majoritetseid, 4 er minoritetseid, 2 er leid og 8 kjøpesentre er forvaltet av Sektor. Majoriteten av kjøpesentrene, nær  95% ligger i de tre viktigste økonomiske sentrene i Norge – Oslo, Bergen og Stavanger-områdene. Årlig besøker mer enn 60 millioner mennesker Sektors kjøpesentre. Sektors største leietakere er Norges største dagligvarekonsern NorgesGruppen og tekstilkonsernet Varner Gruppen, som har merker som Dressman, Bik Bok og Cubus. Sektors portefølje har en sterk beleggsprosent på 97%.

Prisen på 1,47 milliarder euro reflekterer en netto yield på 5,2%. Transaksjonen forventes å være innvannende på driftsresultatet i 2016.

- Våre to største aksjonærer, Gazit-Globe og Canada Pension Plan Investment Board, støtter transaksjonen og har akseptert å ta sin forholdsmessige andel av emisjonen. Vårt mål er å opprettholde en sterk økonomisk profil med belåning på 40-45% Loan to Value (LTV), noe som er et konservativt nivå i nordisk perspektiv, legger Marcel Kokkeel til.

Citycon har tidligere i dag utstedt en børsmelding om transaksjonen og finansieringen.

Sist redigert tirsdag, 26 mai 2015 18:56

Andre saker å lese

Mann filmet kvinner på toalett på utested

04-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha snikfilmet en rekke kvinner som gikk på toalettet på et utested i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

03-12-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

31.899 personer har ennå ikke fornyet sitt store, plastlaminerte førerkort. Fra årsskiftet er ikke disse førerkortene gyldige lenger.

Les mer i RingeriksAvisa

Bensinstasjon ranet

03-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere gjerningspersoner ranet en Circle K-stasjon på Tunga i Trondheim natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa