mandag, 19 august 2019 10:58

Gordon Ramsay jakter på kulinarisk gull

Skrevet av NTB-TT-Gunnar Rehlin
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
En fornøyd Gordon Ramsay med ål på New Zealand. «På eventyr med Gordon Ramsay» hadde premiere lørdag 10. august og sendes på National Geographic. En fornøyd Gordon Ramsay med ål på New Zealand. «På eventyr med Gordon Ramsay» hadde premiere lørdag 10. august og sendes på National Geographic. Foto: National Geographic / NTB kultur

Han har åpnet restauranter, ryddet og reddet spisesteder – alt med sin høylytte stil som varemerke. Nå har «Sinnakokken» Gordon Ramsay reist jorden rundt på jakt etter kulinariske hemmeligheter.

«På eventyr med Gordon Ramsay» heter National Geographic-serien på norsk.

– Dette ga meg en mulighet til å komme meg bort fra turistløypa. Jeg har fått lære noen samfunn å kjenne samtidig som kokken i meg fikk komme nærmere kilden, sier Ramsay på telefon fra Los Angeles.

I det første programmet reiser briten med motorsykkel til en avsidesliggende by i Peru. Denne episoden har Ramsay måttet tåle kjeft for, det falt nemlig ikke i smak hos alle da mesterkokken både spiste – og ga uttrykk for at han likte smaken av – marsvin.

I de kommende ukene får vi følge ham når han undersøker mat og matvaner i Marokko, Laos, New Zealand, Hawaii og Alaska.

Aldri kjent tidligere

– Jeg har tilbrakt flere tiår med å få de mest fantastiske ingredienser bokstavelig talt levert på døra. Nå fikk jeg muligheten til å oppsøke opprinnelsen. Og i arbeidet med denne serien har jeg fått oppleve smaker som jeg aldri tidligere har kjent. Ta eksempelvis den lille byen i Peru, smakene og duftene der var intense på en måte vi aldri opplever i London.

Den amerikanske kjendiskokken Anthony Bourdain, som gikk bort i 2018, gjorde seg bemerket med lignende matreiseprogrammer.

Ramsay, som var en god venn av Bourdain, sier han aldri ville drømt om å imitere dennes TV-serier.

– Det er helt ulike serier, og jeg ble litt opprørt da folk begynte å kritisere serien min allerede før den var sendt, sier Ramsay, og utdyper om sin egen satsing:

– Det er et eventyr – med mat. Det handler om å forstå kulturer og det var fantastisk for meg, som er blitt en kjent kokk, å få bli elev hos mennesker jeg møtte på disse avsidesliggende stedene.

– Det var en drøm som ble virkelighet.

Uventet tøft

Men det var en reise som var uventet tøff, medgir han.

– Jeg er motivert og disiplinert, og jeg liker prosessen med å komme meg fra A til B. Så er det moro å gjøre oppdagelser på veien, alt må ikke være planlagt på forhånd. Men jeg hadde ikke trodd at det skulle bli fullt så strabasiøst. Å padle kano i den ekstremt kraftfulle Mekongfloden, det var tøft. Og i Alaska klatret vi i fjellet uten at jeg har noen som helst klatreerfaring.

Ramsay er kjent verden over, men på denne reisen var han ofte ukjent for folk han traff.

– Det var veldig deilig: Å bare være en som jobbet hardt for å lære seg å lage mat – på deres måte. Jeg ble gjenkjent noen steder, og det føltes alltid mindre bra.

En andre sesong av serien skal i innspilling i løpet av 2020. Da er planen at Ramsay skal reise til Tasmania, Indonesia, Jamaica og Sør-Afrika.