GIMP skjermbilde
Ikke mye av det som er brukbart er gratis. Etter å ha jobbet som lærer innenfor datafag i mange år, har jeg stadig fått spørsmål om nyttig programvare. Nedenfor har jeg derfor funnet fram til en del linker som jeg vet har bra og nyttige programmer.
Linkene er på websider som under normale forhold er trygge å laste ned programmer fra, det vil si at faren for å dra med seg virus er minimal. Her kan du se hvorfor du ikke behøver å kjøpe Photoshop.

 

Gratis virusprogram
Med denne gratisutgaven av AVG AntiVirus er du beskyttet mot virus, enten de kommer med dokumenter, i e-post eller fra Internett. Jeg har selv benyttet programmet i lang tid og er meget godt fornøyd med det.
Link til programmet

Finn spionene
Dette programmet finner og fjerner de spionprogrammene som har sneket seg inn på maskinen din og som stjeler av kapasiteten mens de sladrer om vanene dine.
Link til programmet

Brannmur
Med en brannmur er du beskyttet både mot angrep fra hackere og ondsinnede programmer som har lurt seg inn på maskinen din.
Link til programmet

Office
OpenOffice er en komplett kontorpakke med tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogram, tegneprogram m.m.
Link til programmet

Cd-brenning uten kluss
Dette programmet brenner både data og musikk til CD-plater, kopierer CD-palter og kan kopiere musikk fra cd til datamaskinen.
Link til programmet

Slettet du bildene dine?
File Recovery gjør det mulig å finne og gjenskape filer som er slettet fra papirkurven. Det virker både på harddisker, minnepinner og minnekort til kamera.
Link til programmet

 

Synes du det er vrient å installere fra nettet? Da har du en superløsning her.

 

3-D
Her finner du et helt profesjonelt og gratis program du kan lage 3D-produksjoner med. Programmet heter Blender.
Link til programmet

 

 

 

Og resten finner du her
Her finner du flere tusen gratisprogrammer.

Orden på bildene dine
Picasa er et bildekatalogprogram som lynraskt bygger opp en database med bildene dine, lar deg korrigere bildene (f.eks. røde øyne) vedlig enkelt og hjelper deg med utskriften.
Link til programmet

 

Ikke råd til Photoshop CS?
GIMP er et avansert bildebehandlingsprogram som bak et usedvanlig grensesnitt, skjuler et vell av muligheter, filter og effekter. Flott alternativ til Photoshop.
Link til programmet

 

Ikke råd til Illustrator?
Inkscape er et lovlig gratisprogram som kan lage og redigere vektorisert grafikk. Programmet er likt Illustrator, CorelDraw eller Xara X.
Link til programmet

 

Gratis grafikkprogram
Med dette komplette grafikkprogrammet kan du tegne brosjyrer, invitasjoner og alt annet som har nytte av en flott grafisk presentasjon.
Link til programmet

 

Ring gratis (Nei, det er ikke tull)
Med Skype kan du ringe gratis til andre Skype-brukere i hele verden og billig til andre telefoner (snart gratis til fasttelefon). I tillegg kan det brukes til chat, filoverføring, videokonferanser m.m.
Link til programmet

 

Ta opp og rediger lyd
Audacity er en lydopptaker til Windows som kan oppta i mange spor, redigere og mikse lyden samt lagre den i mange ulike formater. Vi benytter programmet når vi redigerer lydfiler i RingeriksPorten
Link til programmet

 

Digital videoredigering
Med dette programmet kan du redigere videofilmer, bruke filter og effekter og lagre filmene med akkurat den komprimeringen du har behov for.
Link til programmet

Har du tips om andre programmer som du vet er gjennomprøvde og velfungerende. Ikke bare demo-programmer, men åpne lovlige gratisprogrammer? Send oss et tips.

 

Jamendo
Omtrent 10 000 album. Mye creative commons-lisensiert. Moderne design og brukbart søk.

Owlmm
Spennende søkemotor som lar deg laste opp en MP3-fil og så gi deg svar på musikk som minner om det du har lastet opp. Du kan så begrense søket ditt til for eksempel creative commons-lisensiert musikk.

Podsafeaudio
Masse creative commons-lisensiert musikk.

Podsafe musikk fra Uhørt
Lydspor og creative commons-lisensiert musikk.

Wikimedia Commons
Gigantisk arkiv med bilder, video og lyd

ccmixter.org
Masse musikk med Creative Commons-lisens.

Ellers så fungerer jo et vanlig creative commons-søk også bra.

Gratis lydeffekter:
A1freesoundeffects
Partners in rhyme
Mediacollege sound effects