torsdag, 21 oktober 2021 14:27

Polens sjølråderett vil dominere EU-toppmøte

Skrevet av NTB-AFP
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Striden mellom EU-kommisjonen og Polen om EU-lovers forrang i medlemslandene vil dominere EU-toppmøtet som begynner torsdag.

Temaet er svært betent og presser seg fram foran det som skulle være den egentlige hovedoppgaven til stats- og regjeringssjefene: hvordan håndtere energikrisen og den grønne omstillingen.

EU-samlingen i Brussel skulle legge siste hånden på den klimapolitikken som blokken skal presentere på klimatoppmøtet i Skottland om to ukers tid (COP26).

Men EU-tjenestemenn sier underhånden at spørsmålet knyttet til rettsvesenet og forholdet mellom EU-domstolen og de ulike lands nasjonale domstoler er så grunnleggende at temaet vil dominere møtet. Konfliktlinjene som er i ferd med å feste seg, har sprengkraft nok til å splitte unionen, sies det.

Tosidig overtalelse

De mest sentrale stats- og regjeringssjefene har en-til-en møter med Polens statsminister Mateusz Morawiecki direkte i forkant av møtet som begynner torsdag ettermiddag.

Frankrikes president Emmanuel Macron møtte Morawiecki på flyplassen da de ankom samtidig. Senere skulle den polske statsministeren møte Angela Merkel som fortsatt leder Tyskland i påvente av regjeringsforhandlinger etter valget.

Den betente situasjonen var tydelig allerede tidligere i uken, da EU-kommisjonens leder, Ursula van der Leyen, duellerte med Morawiecki på podiet i EU-parlamentet.

Selv om striden mellom kommisjonen og Polen har pågått i lengre tid, er det ikke ventet at toppmøtet vil utarte til en åpen konfrontasjon eller at flertallet skal rotte seg sammen mot Polen.

Rask og besluttsom
Benelux-landene – Belgia, Nederland og Luxembourg – vil sende en klar beskjed om at rask og besluttsom handling er nødvendig for å håndtere en utfordring som truer rettssystemet i flere medlemsland.

Flertallet i EU mener at Polen har manipulert rettsvesenet ved å pensjonere kritiske dommere og innsette tilhengere av regjeringspartiet PiS. Dessuten har den polske grunnlovsdomstolen i flere runder underkjent EU-domstolens forrang.

Den polske domstolen sier at EU-retten er begrenset til visse områder av det polske samfunnet. Statsminister Morawiecki står på sitt og hevder at kommisjonen misbruker sin makt og tvinger medlemmene i retning av et mer føderalt Europa.