Skriv ut denne siden
onsdag, 22 januar 2020 08:09

Dolittle-stjerne: Som å være barn igjen

Skrevet av NTB-TT-Oskar Carlsson
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Her ser vi Dr. John Dolittle, spilt av Robert Downey med Jip, som får stemme av Tom Holland. Her ser vi Dr. John Dolittle, spilt av Robert Downey med Jip, som får stemme av Tom Holland. Foto: Universal Pictures

Den eksentriske veterinæren, som kan snakke med dyr, er tilbake igjen. Den helt ferske familiefilmen «Dolittle» har inntatt norske kinoer.

Hugh Loftings barnebøker om Doktor Dolittle har siden de ble utgitt på 1920-tallet blitt smidd om til både filmer og teateroppsetninger. Mest berømt er kanskje filmen «Doktor Dolittle» fra 1967 med Rex Harrison i hovedrollen.

Men nå har Robert Downey Jr trådt inn i rollen som den eksentriske veterinæren, og Michael Sheen spiller hans erkefiende, den nyskrevne rollen Müdfly – dronningens lege, som også er en studiekamerat av Dolittle.

Sheen minnes med varme da han som liten gutt reiste på skoleutflukt til den lokale kinoen for å se filmen med Rex Harrison. Da muligheten til å få medvirke i den nye filmversjonen dukket opp, ble han straks interessert – mye takket være dagens animasjonsteknikk.

– Det er utrolig hva man med dagens teknikk kan gjøre for å få disse dyrene til å snakke og få oss til å tro på en slik verden, noe som selvfølgelig var mye vanskeligere før i tiden, sier Michael Sheen.

Søker kjærlighet

Når vi møter Dolittle i opptakten, er han en sørgende mann. Han kommer ikke over tapet av kona, som gikk bort for sju år siden. Men når Storbritannias unge dronning Viktoria (Jessie Buckley) blir syk, overtales han av sin store dyreklan til å handle. Og snart setter han seil – med Müdfly i hælene – med kurs mot en tropisk og mystisk øy, der et botemiddel angivelig skal befinne seg.

Dyrenes stemmer gjøres av en rekke kjente skuespillere, så som Emma Thompson, Rami Malek, Ralph Fiennes og John Cena. Sistnevnte gir stemmeliv til isbjørnen Yoshi: Dolittles vennlige og trofaste kamerat – som overraskende nok misliker kulde.

– Det er ironisk, isbjørner bor jo i kulden, men når du ser personligheten hans, så søker han alltid kjærlighet, vennskap og varme, sier John Cena.

Å gi liv til karakterer ved hjelp av stemmen er ikke noe nytt for Cena, mest kjent for en ganske så profilert wrestlingkarrieren. Tidligere har vi hørt ham gi stemme til Tyren Ferdinand i filmen fra 2017.

– For meg handler det om å virkelig sette pris på, og forstå, hva man begir seg inn på. Du vet at du skal stå alene i en innspillingsbås. Du må stole på at regissøren og animatørene gir de riktige instruksene, det er nemlig veldig vanskelig å forestille seg en verden som enda ikke er skapt.

Som å være barn igjen

Mens John Cena tilførte et animert dyr en menneskelig dimensjon, måtte Michael Sheen på sin side forestille seg at han var omgitt av dyr.

– Det er en del ting man kan forestille seg, men i det store og hele må man bare bruke fantasien. Det er en veldig ren form for skuespilleri, som å være barn igjen, og det er en frihet i det, mener Sheen.

Frihet var også noe han kjente på i utformingen av selve rollen. Regissøren, amerikanske Stephen Gaghan, oppmuntret nemlig Sheen til å forme Müdfly på sin egen måte. Inspirasjonen hentet han fra sin barndoms filmskurk.

– Da jeg vokste opp ble det laget mange britiske filmer der en skuespiller, kalt Terry-Thomas, spilte skurken. Han skapte en arketypisk skurk, med en fremtredende bart og en særegen måte å snakke på. Jeg elsket de filmene og føler at denne rollefiguren følger den tradisjonen.