Skriv ut denne siden
onsdag, 02 mai 2018 23:12

Vil skremme med «The Rain»

Skrevet av NTB-Emil L. Mohr
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Søskenparet Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen) og Simone (Alba August) forlater bunkeren sin etter seks år i premiereklare «The Rain». Søskenparet Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen) og Simone (Alba August) forlater bunkeren sin etter seks år i premiereklare «The Rain». Foto: Netflix / Handout

– Det som skremmer oss mennesker mest, er det vi ikke forstår, sier hovedmannen bak den første skandinaviske Netflix-originalserien.

Danske «The Rain», en sci-fi-thrillerserie i åtte deler, får nettpremiere fredag. Bak står Jannik Tai Mosholt (40), kjent blant annet som manusforfatter for kultfenomenet «Borgen».

– Ideen om at noe så livgivende som vann plutselig begynner å fjerne liv, var fryktinngytende og spennende for oss, forklarer han når NTB treffer ham i Roma.

– Regnet representerer noe du verken har kontroll over eller forstand på. Vi prøver å fortelle historien gjennom skikkelsenes øyne og fokusere på at de ikke begriper hva som skjer. Det som skremmer oss mennesker mest, er jo det vi ikke forstår, fortsetter Mosholt.

Oppvekstskildring

Hovedpersonene skjønner i det minste snart at nedbøren betyr den visse død. Derfor søker de ly i en underjordisk bunker, for så å våge seg ut igjen seks år senere. Handlinga starter for alvor idet søskenparet Simone (Alba August) og Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen) legger ut på leting etter sivilisasjon sammen med et knippe andre ungdommer.

– Planen var å lage en ung-voksen-oppvekstskildring satt i et postapokalyptisk univers, utdyper Mosholt, som er glad han fikk bransjegiganten Netflix med på laget.

Ifølge ham ville det nemlig vært umulig å produsere innholdet kun for Danmark.

– Da må du sikte mot et publikum på 1 million, cirka en femdel av befolkningen, og da ville det blitt for smalt. En ting Netflix-folkene gjorde klart fra begynnelsen, var at vi kunne satse nisjepreget fordi de når ut til så mange.

California kalte

Nærmere bestemt har den californiske strømmetjenesten 125 millioner abonnenter, viser oppdaterte tall. Men Mosholt skal ikke ha hatt vanskeligheter med å få møtetid med beslutningstakerne.

– Vi hørte at de ville gjøre noe i Skandinavia, som en naturlig utvidelse etter å ha inntatt Tyskland, Frankrike og Spania, sier han.

– Jeg tok kontakt, sendte en kort beskrivelse og reiste over for å «pitche» i Los Angeles – hvor jeg ble bombardert med spørsmål. Selv om jeg ikke ante hvor vi sto da jeg forlot kontoret, kom beskjeden per telefon uka etter: «Vi elsker det og har lyst til å realisere det.»

– Hvilke føringer la Netflix underveis?

– Først og fremst minnet de oss om hva vi hadde solgt inn. Flott var det, for selv har jeg en tendens til å forville meg litt i den kreative prosessen. Det finnes 1000 dører å gå inn og ut av – da er det fint å ha noen ved siden av seg som påpeker: «Det var egentlig hit du ville.»

Melankolsk mørke

– Hva er grunnen til at dansk fjernsynsdrama har gjort det så skarpt i det siste?

– «Forbrytelsen», «Broen», «Borgen»: Jeg tror alle greide å finne den riktige balansen mellom plott og rollefigurer. Jeg tror mye av grunnen er at du må finne smartere måter å løse ting på med begrensede ressurser. I tillegg virket det som om de rommet et melankolsk mørke som verden var klar for. Det er disse greiene vi prøver å bygge videre på.

– Hvordan skiller «The Rain» seg fra tilsynelatende beslektede «The Walking Dead» og «The 100»?

– Jeg tror forskjellen ligger nettopp i «young adult»-aspektet, samt nettopp i at vi tar storytelling fra Norge, Danmark og Sverige til en ny sjanger, repliserer Mosholt.

– Og det er blitt er en karakterdrevet affære som – forhåpentlig – har masse håp i seg.

Fakta om «The Rain»

  • Dansk sci-fi-serie fra 2018
  • Idémakere: Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen, Christian Potalivo
  • Skuespillere: Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Boe Følsgaard, Lars Simonsen, m.fl.
  • Strømmepremiere: 4. mai på Netflix