Skriv ut denne siden
fredag, 24 mai 2019 15:58

Styr været selv

Skrevet av Axel Sandberg
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Markiser brukes ikke bare for å holde solen på avstand. Joginder Singh Bains gleder seg over å kunne nyte terrassen selv når været ikke er tipptopp. Markiser brukes ikke bare for å holde solen på avstand. Joginder Singh Bains gleder seg over å kunne nyte terrassen selv når været ikke er tipptopp. FOTO: Axel Sandberg /

Markiser, persienner, screens og andre løsninger kan gjøre boligen enda mer behagelig. For mange vil en tradisjonell markise eller parasoll, som styres manuelt, dekke behovet for solskjerming. Andre vil ha det hitech og automatisert.

– Mange tenker fortsatt at de bare skal ha noen persienner eller enkle markiser, tar noen mål og monterer selv. Men vi er på vei inn i en ny verden der smarthus gir en helt annen kontroll over hjemmetilværelsen enn før, mener styreleder i Norges solskjermingsforbund, Krister Nekstad.

I Asker har familien Bains fått installert markiser både på verandaen foran og på terrassen bak huset. At markisene skulle bli brukt for å holde snøen unna kaffekosen midt i mai, hadde ikke familien regnet med.

– Men de gjør det hyggelig å sitte her ute selv når været ikke er helt på topp, da. Og siden de er motorisert, er det fort gjort å styre hvor mye lys som til enhver tid skal inn gjennom vinduene, sier Joginder Singh Bains.

Markisene gjør med andre ord mer andre typer solskjerming, ettersom de også beskytter mot nedbør.

markisemannen

Mange valgmuligheter

Solskjerming kan den tilpasses innelivets behov svært nøyaktig. Man kan velge helhetlige løsninger der ulike typer solskjerming integreres ved hjelp av automatisering, for å skape den til enhver tid ultimate innetemperaturen.

– Du skal kunne gå på jobb og vite at mens du er borte, justeres markiser eller en zip screen avhengig av sollyset og -varmen, slik at man kommer hjem til en perfekt temperert stue, sier Nekstad.

Lystilgangen kan også kontrolleres. For eksempel kan hjemmets elektronikk kobles slik at når du skrur på tv-en, dempes lysene og lamellgardinen lukker seg.

Isolerer

Solskjerming handler ikke bare om å stenge ute lys, varme og nysgjerrige blikk fra naboen, men også om å isolere mot varmetap. Bjørn Haugen i Markisehuset forklarer det slik:

– Man kan grovt sett si det slik at utvendig solskjerming, som markiser, screens og persienner, hindrer varmen i å komme inn i boligen, mens innvendige løsninger som lamellgardiner, plisségardiner og lignende kan være med på å hindre varmetap.

Forskjellige stiler

Screens er det mest trendy innen solskjerming for tiden, og kan bidra til å holde varmen ute uten å hindre sikt. Men det er ikke alle boliger som kler denne ultraminimalistiske løsningen.

– Det kommer selvsagt an på hustype. I funkishus gjør kanskje screens mesteparten av nytten og kler stilen, mens i mer klassiske hus er det ofte fint med vindusmarkiser og persienner. Det er også fullt mulig å blande litt for å bryte med det konvensjonelle, mener Nekstad, som oppfordrer til å være fargebevisst.

Røde markiser på et grått hus kan for eksempel skape liv og karakter, mens grått på grått kan bli litt, vel, grått. Men før du ikler huset med alle regnbuens farger, vær obs: Mange steder finnes det forskrifter for den utvendige fasaden. Sjekk med din kommune og ditt boligområde.

Dette er solskjerming

  • Markiser: Terrassemarkiser og vindusmarkiser beskytter mot både sol og nedbør, og kan gi husets fasade karakter. Vær obs på at de skal tåle mye. Gjerne vindklasse 3. Kan med fordel skylles med hageslangen fra tid til annen.
  • Screens: Plasseres på utsiden av vinduet som en avansert rullegardin. Gir effektiv solskjerming samtidig som man beholder utsikten innenfra. Med automatisering glir de opp og ned avhengig av varme og solens posisjon. Kan også beskytte mot insekter.
  • Lamellgardiner: Effektive mot innsyn, er lette å styre inngående lysmengde med, og kan være dekorative fargeklatter. Finnes i mange prisgrupper og farger, lett å rengjøre med fuktig klut/støvsuger.
  • Persienner: Enkel klassiker som både hindrer lys, innsyn og varmeinnslipp dersom de er utvendige, og kan ha en isolerende virkning om vinteren dersom de er innvendige.
  • Plisségardiner: Er veldig fleksible, da de kan dras ned fra toppen og opp fra bunnen, slik at de slipper inn lys og gir utsyn akkurat der du ønsker. Kan også ha isolerende effekt.