Logo
Skriv ut denne siden

Vask vinteren av bilen!

Etter en grundig avfetting og vask av bilen, er lakken uten beskyttelse. Derfor er polering viktig. Foto: Colourbox Etter en grundig avfetting og vask av bilen, er lakken uten beskyttelse. Derfor er polering viktig.

Sen påske er en gylden mulighet til å gi bilen en skikkelig vårpuss. - Mange velger å være hjemme i påsken. Kanskje du vil bruke en av de rolige dagene til å gi bilen velfortjent pleie, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vinteren tærer på bilen og da fortjener den en vårrengjøring både inni og utenpå. NAF har noen gode tips for å gjøre bilen vårklar.

- Det er viktig å få vekk skitt fra salt og slaps nå når våren har gjort sitt inntog. Asfaltrester og flyverust er viktig å få vekk, rådgir Sødal.

Dette kan man enkelt gjøre selv. Finn en skyggeplass når du skal holde på. Det er ikke en fordel å holde på i sola. Punkt en er å bruke en skikkelig avfetting på tørr bil for å få vekk den verste skitten. Avfettingen sprayer man på fra vinduene og ned. Det er lurt å bruke litt ekstra avfetting i hjulbuene og på felgene. La avfettingen virke noen minutter før du spyler av bilen. Får å få mest ut av kjemikaliene, skal du spyle nedenfra og oppover.

Neste steg er å vaske bilen med svamp og såpevann. Ikke trykk svampen hardt mot lakken, men før den lett over bilen.

- For ikke å dra skitt oppover bilen er det lurest å vaske med svamp fra toppen av bilen og nedover, rådgir Sødal.

Når du har vasket over hele bilen, er det bare å skylle av såpa. Og denne gangen spyler du ovenfra og nedover.

- Når du har brukt avfetting og vasket bilen er det lurt å ta en sjekk om det er igjen nupper i lakken. Nuppene er flyverust og asfaltrester. Det er mest av det nederst på dørene og bakluka, sier Nils Sødal. - For å bli kvitt dette, må du bruke noe som heter clay eller andre rensemidler. Det er enkelt å bruke. Er du usikker, så spør etter det og hvordan man bruker det i en bilrekvisitabutikk, fortsetter han.

Nå er bilen din ren og fin, men lakken er uten beskyttelse. Så da må bilen poleres. Dette er også enklere enn de fleste tror.

- Jeg forstår at mange synes det er omfattende å gjøre alt dette med bilen, og du må faktisk sette av noen timer, sier Sødal. - Vil du bruke tiden på noe annet eller ikke føler at du er flink nok til å polere, er det mulig å sette bort jobben til proffer, fortsetter han.

Bilen fortjener en grundig vask inni også. Ta ut alle gulvmatter og spyl dem skikkelig. Støvsug bilen og tørk av alt interiør.

- Rutene er også skitne innvendig. Det synes ikke så godt, men i lav sol vil du merke at sikten blir dårligere fordi det ligger en film med skitt på innsiden av frontruten, forklarer Nils Sødal. - Det som fjerner denne filmen best er vann med noen dråper salmiakk i. Da løsner skitten og du får klar sikt, rådgir han.

I store deler av landet går det an å få på sommerdekkene på bilen nå. Men er de du har gode nok for en sesong til? Det viktigste å sjekke er mønsterdybden i dekkene. Den skal etter loven ikke være mindre enn 1,6 millimeter, mens NAF anbefaler 3 millimeter mønsterdybde.

- Har du bruk for nye dekk, er det lurt å sjekke dekktester. Men det er ikke sikkert testvinneren er det som passer best for deg, sier Sødal. - Tenk på hva slags føre du stort sett kjører på i hverdagen og finn dekk som gjør det godt på disse deltestene, avslutter han.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

RingeriksAvisa
Adresse: Fossveien 3, 3510 Hønefoss
Ansvarlig redaktør: Frank Tverran
Alle rettigheter tilhører Nitar AS