RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 14.10.2019

Stilling ledig

:

Dårligste start på 10 år

TREGT: Bilsalget i Norge har hatt en lunken start på det nye året. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix TREGT: Bilsalget i Norge har hatt en lunken start på det nye året.

Ikke siden finanskrisen har det vært registrert færre personbiler i januar.

Det ble registrert 9004 nye personbiler i januar. Det 2,2 prosent færre enn i januar i fjor, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Dette er den svakeste starten på året siden 2009, som kom i kjølvannet av finanskrisen høsten 2008.

Andelen nullutslippsbiler, elbiler og hydrogenbiler var 38 prosent, en kraftig økning fra i samme tid i fjor, men litt lavere enn desembertallene.

– Vi estimerer at elbilandelen blir i underkant av 50 prosent, sa Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør hos BMW Group Norge, da han nylig anslo bilsalget totalt for 2019.

En antakelse han deler med mange av de andre bilimportørene.

666

Med flere store elbillanseringer i tiden som kommer, blant annet Tesla Model 3 og Audi e-tron, er det grunn til å tro at elbilandelen vil stige når kundeleveringene av disse bilene starter de kommende månedene.

Volkswagen Golf ble i fjor, for første gang på ti år, skjøvet ned fra førsteplassen på modellstatistikken. I januar var den tilbake på topp, foran fjorårets bestselger Nissan Leaf og BMW i3. Av Golfene som ble registrert, var 666 eksemplarer, 84 prosent, elektriske.

Volkswagen var også størst av merkene, med en markedsandel på 15 prosent, foran BMW med 12 prosent og Toyota med 10 prosent.

Bensin- og dieselbilandelen fortsetter å synke, med henholdsvis 19 og 17 prosents markedsandel i januar. Tilsvarende tall i fjor var 26 og 20 prosent.