Skriv ut denne siden
torsdag, 15 november 2018 09:01

Agdestein: – Carlsen må ikke bli utålmodig

Skrevet av NTB-Kristian Müller Andersen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Magnus Karlsen Magnus Karlsen Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Etter fire remis spiller Magnus Carlsen med svarte brikker mot Fabiano Caruana i sjakk-VM torsdag. Manager Espen Agdestein mener verdenseneren må være tålmodig.

Det står 2-2 i den spennende VM-kampen, og etter torsdagens parti med svarte brikker spiller nordmannen to partier på rad med hvitt.

Flere ganger har det sett lovende ut for den som har spilt med svart. Carlsens manager Espen Agdestein tror ikke det betyr at 27-åringen går for seier i torsdagens parti.

– Skulle det by seg en mulighet vil han selvfølgelig prøve, men i utgangspunktet vil man med svart først prøve å utligne stillingen og sikre at man ikke blir satt under press, sier Agdestein til NTB.

– Han må være tålmodig og ikke miste sinnet, og ikke presse hardere enn det stillingen tillater. Nå har han svart torsdag, men så to hvite på rad, så det blir viktige partier. Han trenger å få opp mer press og ta større sjanser med hvit. Det sjette og sjuende partiet blir viktige, fortsetter han.

Første seier viktig

Sjakkekspert Torstein Bae tror derimot at Carlsen vil gå for seier torsdag.

– Ja, det tror jeg absolutt hvis han får sjansen, og det var jo det han gjorde i tredje parti. Jeg tror ikke hvit og svart har så mye å si som vi hadde forventet. Hvis han får noe å spille på, en liten fordel i stillingen, så vil han nok gå for seieren, sier han.

Bae er enig i at Carlsen må heve seg med hvite brikker for å kunne forsvare VM-tittelen.

– Med hvit må han være villig til å ta litt større sjanser for å knekke Caruana. Han er så sterk at hvis det ikke blir ubalanse, så klarer ikke Carlsen å utspille ham. Carlsen må være smart i utgangsvalgene sine, og så er det et spørsmål om man etter hvert skal tenke at 6-6 er et godt resultat i langsjakken og at Magnus da kan ta ham i lynsjakken. Men jeg tror han vil prøve å vinne før det, sier NRK-eksperten.

Ifølge Agdestein blir det viktig å være den første som drar i land en seier i kampen, som varer over 12 partier.

– Det gjelder å få initiativet og presse det til en seier på et tidspunkt. Det har vært fire remis, men det vil helt sikkert åpne seg etter hvert, og det er klart at man ønsker å være den første som får en seier, sier han.

Tabbe kan avgjøre

Bae er enig, men tror også at tabber kan være med på å avgjøre kampen.

– Klart det kan, men det forutsetter jo ofte at man er i en situasjon hvor det er en viss tabberisiko. En tabbe kan avgjøre en eller annen gang i spillet, og presset vil være enda større når det går mot slutten av kampen, sier han.

VM-kampen spilles over 12 partier, der førstemann til 6,5 poeng vinner. Fram til og med det partiet er det innlagt hviledager hver tredje dag. Deretter får spillerne pause mellom parti elleve og tolv.

I 2016 sto det uavgjort 6-6 i VM-kampen mellom Carlsen og russeren Sergej Karjakin. Da vant nordmannen overlegent i omspillet på sin egen 26-årsdag.