onsdag, 04 oktober 2017 14:34

Bygget «Snømannen» på Munch

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Michael Fassbender spiller Jo Nesbøs Harry Hole i Tomas Alfredsons «Snømannen», som får norgespremiere neste fredag. Han måtte gi seg i kast med ekte snø – og kulde. Michael Fassbender spiller Jo Nesbøs Harry Hole i Tomas Alfredsons «Snømannen», som får norgespremiere neste fredag. Han måtte gi seg i kast med ekte snø – og kulde. Foto: UIP / Handout

Da regissør Tomas Alfredson (52) skulle finne den visuelle paletten til «Snømannen», så han til Edvard Munch.

Nesbø-politihelten Hole spilles av tysk-irske Michael Fassbender og snakker plutselig engelsk. Men historien foregår ennå i Norge, og opptakene skjedde på mye omtalt «location» i Oslo, Bergen og Rjukan.

Dessuten sørget regissør Tomas Alfredson for helnorsk forankring da han begynte å planlegge thrillerdramaet «Snømannen» (premiere neste fredag) visuelt.

– Jeg pleier å hente inspirasjonen utenfor kinolerretet. Vanligvis finner jeg et bilde som fungerer som en slags palett, forklarer han overfor NTB i London.

– Denne gang gikk jeg for maleriet «Aften på Karl Johan». Noe av det interessante med det er det varme underlyset, nærmest som rampelys i et teater. Det lånte vi i filmen, samtidig som vi brukte Munchs typiske lavendelfarge på snøen, fortsetter stockholmssølvreven Alfredson, hittil mest kjent for «La den rette komme inn» (2008) og «Muldvarpen» (2011).
Ekte kulde

Snøen, så sentral i storyen om seriemorderen som sikter inn kvinner med «uekte» barn, skal ha vært vrien nok i seg selv. Alfredson, som arvet prosjektet etter ansvarlig produsent og levende Hollywood-legende Martin Scorsese, bestemte seg tidlig for at han ikke skulle jukse.

Dermed bar det ut i føyka med Fassbender og de andre stjernene: Rebecca Ferguson, Val Kilmer, Charlotte Gainsbourg, J.K. Simmons og Jakob Oftebro.

– Jeg har gjort vinter før, i «La den rette komme inn». Det er komplisert, men veldig givende når du faktisk lykkes, sier Alfredson.

– Poenget er at kulda er vanskelig å oversette til film. Du helt avhengig av forholdene for å få det til å se kjølig ut. Jeg gjorde det umiddelbart klart at jeg ikke ville ha falske flak – jeg ville ha ekte kulde og snø. Det spørs vel om Michael satte pris på parkscenen med 20 minusgrader.

Serverer «filet»

Henimot like komplisert syntes Alfredson det var å stramme inn bestselgermursteinen fra 2007 sammen med manusforfatterne.

– Det er en stor utfordring og ditto ansvar å redusere 500 sider, et par ukers lesing for folk flest, til to timers handling. Trikset er å skjære ut indrefileten, eller iallfall ha din egen vinkling på stoffet. Å kopiere forelegget gir jo ingen mening, siden det allerede eksisterer.

– Hva var det ved Nesbø som tiltrakk deg?

– Det var strengt tatt ikke ham – det var boka. I tillegg har jeg alltid likt å prøve ting i ytterkanten av kompetansefeltet mitt. Jeg hadde aldri laget krim, og dette var en kløktig fortelling satt i en del av verden jeg har en viss oversikt over.

– I hvilken grad involverte Scorsese seg i sluttproduktet?

– Han deltok i klippefasen – så hva vi hadde, og bidro med innspill. I tillegg jobbet jeg med redigereren hans, Thelma Schoonmaker, på den siste versjonen. På en måte er de guder som har levert noen av de flotteste filmene som finnes. På en annen ble det en høyst dagligdags affære – helt fantastisk.

Dyrker stillheten

– Hva tilførte Fassbender og Ferguson hovedrollene?

– Både Michael og Rebecca er dedikerte, smarte, grundig forberedt og kritiske på en fin måte. De fikk fram mysteriet ved skikkelsene, repliserer Alfredson – og humrer godt i fløyelsdressen.

– Du vet, i Skandinavia er stillhet veldig utbredt. Det er en aktiv form for kommunikasjon som kler filmformatet usedvanlig bra. Hvis noen nøler før de svarer, eventuelt ikke svarer i det hele tatt, skaper det publikumsreaksjonen: «Hva i huleste pågår her?» For å sitere salig John Hurt fra «Muldvarpen»: «Tanker viser på film.»

{AF}

Fakta om «Snømannen»

Britisk thrillerdrama fra 2017

Manus: Matthew Michael Carnahan

Regi: Tomas Alfredson

I rollene: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer, J.K. Simmons, Jonas Karlsson, Jakob Oftebro, m.fl.

Lengde: 2 t.

Aldersgrense: 15 år

Norgespremiere: 13. oktober

{/AF}

Sist redigert onsdag, 04 oktober 2017 14:42

Andre saker å lese

Dypere konflikter i nye «Ronja Røverdatter»

27-03-2024 Film NTB-TT - avatar NTB-TT

Dypere konflikter i nye «Ronja Røverdatter»

Villvettene er grimmere og konfliktene dypere når TV-serien «Ronja Røverdatter» omsider får premiere. Det dukker også opp nye karakterer.

Les mer i RingeriksAvisa

Jubelkveld i Schjongshallen

26-03-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Jubelkveld i Schjongshallen

Det ble en fantastisk kveld i Schjongshallen da Ringerike Panthers rundspilte Grüner.

Les mer i RingeriksAvisa

Frigivelse av navn på ofre etter drapene på Torpo

26-03-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet bekrefter tirsdag at det var Ingunn Slaatten (53), Sander Slaatten (22) og Signe Slaatten (18) som ble funnet døde i en bolig på Torpo i Ål kommune lørdag kveld.

Les mer i RingeriksAvisa

Flere biler og personer havnet i vannet etter brokollaps i Baltimore

26-03-2024 Nyheter NTB-TT - avatar NTB-TT

Flere biler og personer havnet i vannet etter brokollaps i Baltimore

Francis Scott Key Bridge i byen Baltimore i USA kollapset etter at et konteinerskip kjørte inn i den. Flere personer og kjøretøy har havnet i vannet.

Les mer i RingeriksAvisa