tirsdag, 28 juni 2016 10:12

Telenor forbedrer innendørsdekningen

Skrevet av
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen (t.h.) og Ove Fredheim, direktør for Telenors Bedrift, tester den nye løsningen. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen (t.h.) og Ove Fredheim, direktør for Telenors Bedrift, tester den nye løsningen.

Dårlig innendørsdekning er snart historie. Telenor begynner nå utrullingen av WiFi tale, som gjør det mulig å bruke mobilen til å snakke med over det trådløse nettet (WiFi). Som første bedrift har NTNU testet ut den nye teknologien.

Aldri har det vært bedre mobildekning i Norge, men aldri har det vært bedre isolerte bygg heller. Det har mange i moderne kontorlokaler smertelig fått erfare. Mange bygg er isolert og konstruert slik at mobilsignaler ikke har mulighet til å trenge inn.

– Jeg har vært på utallige kundebesøk og befaringer for å utrede dårlig innendørsdekning, og i mange møter med byggebransjen for å finne løsninger på materialbruk og byggeteknikk. Frem til nå har tiltak for å bedre innendørsdekningen vært både krevende og svært kostbare. Endelig lanserer vi WiFi tale, og jeg kan si at de som sliter med dårlig innendørsdekning, kan glede seg, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Klar tale fra dag én

NTNU er en av utvalgte piloter som har testet ut WiFi tale. Før slet både ansatte og studenter med å kommunisere med omverdenen fra flere deknings-dødsoner på universitetet.

– I en årrekke har vårt personale og studentene klagd på innendørsdekningen. Lokale forbedringer har tatt lang tid med dagens teknologi. Da vi fikk testet mobilsamtaler over WiFi-nettet, var det klar tale fra dag én, sier seksjonssjef Terje Buseth ved NTNU.

Rent teknisk dreier WiFi tale seg om en løsning som gjør det mulig for mobilen din å veksle sømløst mellom 4G-nettet og WiFi-nettet. Det skjer uten brudd på samtaler eller at du må gjøre noe med mobilen i det du kommer utenfra og går inn i en bygning med dårlig innendørsdekning.

– Før måtte vi gå til et område med god nok dekning og stå der til samtalen var over, men nå kan vi gå inn og ut uten å tenke på dekning på mobilen. Jeg tror mange som sliter med dårlig innendørsdekning vil spare både tid og frustrasjon når WiFi tale blir tilgjengelig for alle, sier Terje Buseth.

Kan åpne flere dører

Hvis Telenor lykkes med sin innendørs GPS, vil IPS (Indoor Positioning Systems fort kunne bli avlegs. IPS benytter seg i dag av radiobølger, magnetfelter, akustiske signaler og andre sensoriske informasjoner som samles i en smartphone.

Den appen du i dag f.eks. kan laste ned fra Sandvika Storsenter, inneholder en oversikt over forretningene og en kort og ufullstendig beskrivelse av beliggenheten som "2. etasje, gammel del".

En utvidet app vil kunne vise deg hvor du befinner deg og en merket sti på en plantegning om hvor du skulle gå.

Hvis GPS-systemene blir nøyaktige nok, kan disse også konkurrere med IPS på butikkenes hyllenivå. Da taster du inn varene du skal ha og blir ledet rundt etter et butikkart. Slike systemer finnes i dag, bl.a. i Westfield San Franciso Centre i USA.