mandag, 20 juni 2016 23:13

Mindreårige får fortsatt kjøpt øl

Skrevet av
Mindreårige får fortsatt kjøpt øl Foto: IKO/ScanStockPhoto

Da ungdommer fra ungdomsorganisasjonen Juvente i 2015 forsøkte å kjøpe alkohol på dagligvarebutikker i Ringerike fikk de kjøpt i 5 av 12 butikker. I Hole fikk de kjøpt i 1 av 4 butikker. Nå er det enda verre.

Før jul testet Juvente om butikkene i Ringerike og Hole solgte alkohol til mindreårige. Av de 12 butikkene som ble testet i Ringerike, fikk ungdommene mellom 13 og 16 år kjøpt alkohol i 5 av dem (42%).  Av de 4 butikkene som ble testet i Hole, fikk ungdommene mellom 13 og 16 år kjøpt alkohol i 1 av dem (25%)


– Det er tydelig at butikkene fortsatt har en vei å gå før de får kontroll over ølsalget sitt. Våre kontroller viser at mindreårige lett får tak i alkohol fra dagligvarebutikkene og at den kommunale kontrollen er for slapp, sier Henriette Fjeldheim i Juvente.

I Ringerike ble det denne gangen gjort 18 forsøk på å kjøpe alkohol i dagligvarebutikker, og det ble solgt i 39 % av disse forsøkene. I Hole ble det gjort 5 forsøk på å kjøpe alkohol i dagligvarebutikker, og det ble solgt i 20 % av disse forsøkene.

Totalt på landsbasis ble 1224 butikker testet, av disse solgte 361 alkohol til de mindreårige kontrollørene.

Liten endring

Juvente har drevet med kontroller av butikkenes ølsalg over hele landet siden 2007. Siden den gang har stadig færre butikker solgt alkohol til mindreårige, men siden kontrollene 2012 har lite forandret seg. Da fikk mindreårige kjøpt alkohol i 36 % av landets butikker. Nå håper Juvente på at kommunene skjerper kontrollen med butikkenes salg av alkohol.

– Kommunene har ansvar for å kontrollere at butikkene følger alkoholloven. For mange kommuner har for få og for dårlige kontroller av butikkene, og alkoholsalg til mindreårige blir sjelden rapportert. Når butikkene som tas for salg til mindreårige nesten aldri får reaksjoner i form av inndragelse av salgsbevilling, fører det lett til slurv, sier Fjeldheim.

Legitimasjonsplikt for alle nå Juvente stiller et enkelt krav for å få slutt på salg til mindreårige. Legitimasjonsplikt for alle nå.