onsdag, 25 mai 2016 14:07

Slik blir du kvitt brunsnegler

Skrevet av

Brunsneglen kom til Norge fra Frankrike hvor den ikke er særlig plagsom hverken i hager eller i jordbruk. I Norge har den få naturlige fiender og har derfor spredt seg raskt på bekostning av mange norske hager. Brunsneglen, som også går under navnet iberiasnegle eller mordersnegle, kan være lys gråbrun til nesten svart og uten sneglehus. Den kan bli opptil 15 cm lang og lever kun i 1 år, men legger opptil 400 egg, formeringen skjer derfor ganske raskt så det er viktig å ta dem så fort du får øye på dem.

Rydd hagen og klipp plenen

Klipp plenen ofte og hold hagen din ryddig. Da blir det vanskelig for sneglene å finne skjulesteder og de liker seg spesielt godt under trematerialer og andre fuktige steder, rydd derfor hagen din for alt som ikke hører hjemme der og lag barriererrundt den så sneglene ikke kommer inn og får tilgang til plantene dine.

Brunsegler liker ikke alle planter

Brunsnegler spiser mest av sommerblomster, bær, grønnsaker og stauder. Velg derfor blomster de ikke blir tiltrukket av som rhododendron, roser, bartrær, begonia, eføy og lavendel (lavendel er også bra for å holde myggen unna).

Hengende sommerblomster gjør det vanskelig for sneglen å komme opp og du kan også prøve aromatiske kryddervekster, men dersom sneglen er sulten er det nesten ingenting den ikke spiser.

brunsnegle2
Brunsneglen koster samfunnet vårt mellom 50 og 500 millioner i året!

Ta vare på de naturlige fiendene til brunsneglen

Hagedammer tiltrekker frosk, padder og fugler som er naturlige fiender til brunsneglen. Hekker og striper med blomsterrike planter tiltrekker seg også naturlige fiender.

Kompostbeholder

En åpen komposthaug gir gode forhold for brunsnegler. En løsning for å unngå dette kan være å gå til innkjøp av en lukket, isolert eller uisolert kompostbeholder der sneglene ikke kommer inn. En isolert binge er det sikreste. Døde snegler kan graves ned i komposten, men ikke la dem ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde «kamerater».

Se opp for snegle-egg

Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for brunsnegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter. Du kan også finne brunsnegleegg i hagen – de er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene. For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.

Øl

Snegler er visstnok glad i øl. Et tips er å grave ned en ølboks i hagen slik at de tiltrekker sneglene og når de ankommer boksen detter de nedi og drukner.

Plukk snegler

Begynn allerede om våren å plukke snegler. Du kan putte sneglene i kokende vann eller dele sneglene i to og la dem tørke ut eller ligge som åte for nye snegler.

Legg ut sneglegift

Det finnes noen forskjellige typer av sneglemidler, men ikke alle er giftfrie og naturlige. Faghandelen kan gi gode råd.