fredag, 02 desember 2016 10:20

- Du har sikker vært på en pornoside

Skrevet av

Ja, for hvorfor skulle det ellers dukke opp det ene uanstendige forslaget etter det andre i e-posten? Slike mistanker kan være direkte pinlige når du åpner en e-post i nærvær av forretningsforbindelser eller familie og finner slibrige forslag i emnefeltet. Og om du bedyrer at du aldri har vært på slike sider, blir du aldri helt kvitt følelsen av ikke å bli trodd.

Høster adresser
Det finnes programvare som ikke gjør annet enn å samle inn epostadresser fra nettsider. Så hvis din epostadresse ligger i koden på en eller annen nettside, er den utsatt for slik "høsting". Det finnes flere måter å gjøre det vanskelig for programmene som samler adresser.

Omskrive adressen
I stedet for Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. kan du skrive noe som ligner, f.eks. pederaas at mail dot no. Uten @ og ".no" kan du på denne måten forvirre adressesamlerne. Faren er jo at du forvirrer de som faktisk trenger adressen din.

Det finnes også mer avanserte metoder for å skjule adressen sin.

Gratis programmer
Rundt på nettet finnes en rekke tilbud for gratis programmer eller gratis bilder og tegninger. På slike nettsteder må du ofte oppgi epostadressen din for å få tilgang. Det bør du helst unngå med mindre du kjenner nettstedet.

Store databaser
Det kjøpes og selges store databaser med epostadresser rundt i verden. Har du vært så uheldig å komme inn i en av disse, kan det bli umulig å komme ut igjen. Noen er så plaget av dette, at de endrer epostadresse. Og når du mottar epost fra disse, finnes det ingen mulighet for å "melde seg av".

Bruk filter
De fleste epostprogrammene har en mulighet til å slette epost som inneholder bestemte ord. Du kan også sperre for enkelte avsenderadresser. Problemet med filterbruk, er at uanstendige forslag ikke behøver å inneholde uanstendige ord. Dermed risikerer du å miste post du skulle hatt. Spesielle dataprogrammer sørger dessuten for at avsender varierer hele tiden.

Facebook
På Facebook blir du ofte lurt til å gå over på sider med et eller annet morsomt. Men før du får se hvordan du ser ut som 100-åring eller hva slags dyr du er, må du logge inn med Facebook en gang til. Og da tar de ikke bare dine opplysninger, men også alle vennene dine.

Det er forbudt
Markedsføringsloven er ofte det siste spammere tar hensyn til. Markedsføringslovens § 15 setter klare begrensninger i bruk av spam. I næringsvirksomhet er det forbudt, uten mottakerens forutgående samtykke, å rette markedsføringshenvendelser til fysiske personer

Henvendelser som sendes til en fysisk persons private e-postadresse, mobiltelefon eller faksmaskin vil være omfattet. Det samme gjelder henvendelser som sendes til en fysisk persons individuelle e-postadresse på jobben, for eksempel til e-postadressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., uansett om e-posten inneholder tilbud til virksomheten. Forbudet gjelder også selv om en fysisk persons e-postadresse er registrert som kontaktadresse til et foretak i Brønnøysundregisteret eller i et annet firmaregister.

Det er imidlertid tillatt å sende markedsføring til e-postadresser som ikke tilhører en bestemt fysisk person, f.eks. Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Andre saker å lese

TorsdagsQuiz

25-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er torsdagens quiz. Svarene finner du lengst nede på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Luftrommet over Sør-Norge er midlertidig stengt – store forsinkelser i flytrafik…

25-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Luftrommet over Sør-Norge er midlertidig stengt – store forsinkelser i flytrafikken

Luftrommet over hele Sør-Norge er stengt torsdag morgen som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral. Norwegian har fått beskjed om at det vil være stengt til klokken 11.

Les mer i RingeriksAvisa

Tomt for Grandiosa flere steder – butikk innfører rasjonering

24-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Tomt for Grandiosa flere steder – butikk innfører rasjonering

Frysedisken er tom fra Grandiosa original flere steder etter at priskrigen brøt løs mandag. Nå varsler Kiwi på Løren i Oslo rasjonering.

Les mer i RingeriksAvisa

Asiatiske land rammet av hetebølge

24-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Asiatiske land rammet av hetebølge

Filippinene, Thailand, Bangladesh og flere andre asiatiske land er rammet av en hetebølge med temperaturer så høye at folk blir bedt om å holde seg inne.

Les mer i RingeriksAvisa